Demokrati???????

Idag påstår media att det ska avgöras vem som blir demokraternas kandidat i USA, landet som kallar sig världens största demokrati. Visserligen väljs presidenten av folket och i regel finns en konservativ och en demokrat som kandidat. Däremot verkar det vara ett spektakel hur partierna utser sina kandidater.

Om man överhuvudtaget ska kunna ställa upp i kampanjen måste man ha enorma summor pengar som har ordnas ihop på olika sätt. Den som har pengar kan då indirekt köpa sig en kandidatur för att sedan formellt väljs av partiernas konvent. Är det verkligen demokrati att kunna köpa sig makt?

När man väl kommer till konventet är det redan avgjort eftersom man vet vilka delegater som har utsetts. Partierna bistår inte med några pengar till att få fram sin kandidat om jag har förstått saken rätt. Likaså är partiet offside på ett helt annat sätt då man tydligen kan skriva in sig i partiet på samma dag som valet sker och få rösta i partiet. Det liknar den kupp som skedde i Umeå inom miljöpartiet när Alireza utsågs till ledare och utfrysningen av Nina Björby tog sin start. En kvinna bland den gruppen var ingen höjdare.

I mina ögon så köper man sig en position inom amerikansk politik och det är inte enligt mitt sett att se det en demokrati.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.