Umeå – en av de tryggaste städerna i Sverige att leva i!

Jag och KG Abramssón

Jag är ordförande för Brå, Brottsförebyggande rådet, i Umeå och jag har fått många frågor av kollegor runt om i landet varför en kommunstyrelseordförande sätter sig som ordförande i ett sånt organ. För mig är det en markering att en av de viktigaste frågorna är just det brottsförebyggande arbetet. Ingen människa förutom kanske gangstrarna vill ha ett brottsligt och otryggt samhälle.

Västerbotten har lägst brottslighet i hela landet. 710 st. brott/100 000 invånare medan rikssnittet ligger på 1141. Det ska vi vara stolta över och det beror delvis på det förebyggande arbetet.

Umeå har också lägst brottslighet om man studerar de elva största kommunerna i Sverige. Malmö har t.ex. dubbelt så hög brottslighet som Umeå. Ökningstakten är också lägre i Umeå även om narkotikabrotten har ökat ganska mycket. Enligt polisen beror det på att man jagar även dom för ringa narkotikabrott, vilket kan vara en orsak.

Polisen behöver emellertid hjälp i det förebyggande arbetet och det är faktiskt en skyldighet för oss som medborgare att tipsa polisen om brott som vi ser eller anar/har kännedom om. Man får t.o.m. vara anonym om man vänder sig till KUT, dvs. den kriminella underrättelsetjänsten. Som en parantes kan jag informera om att polisen jagar klottrare men är besvikna på vägverket som aldrig städar upp. Så fy skäms vägverket!

* BLI SUPPORTER
Partiet har aktivitetsveckor och idag var jag på torget under lunchen för att hålla en appell om vikten av att engagera sig. Jag passade också på att ta upp andra viktiga frågor för Umeå. Att partiet har aktivitetsveckor är för att uppmärksamma att vi finns, vilka frågor som vi driver, samt lyssna på vad folk har att säga.

Bli supporter handlar också om att vi vill få fler aktiva medlemmar eller att man går med och stödjer partiet, även fast man inte är eller vill vara jätteaktiv. Jag drog bland annat liknelsen på torget att det är billigt att vara med att påverka då priset är detsamma som två burgare – då får man vara med i partiet.

Jag tog också chansen att berätta en moderathistoria eller skröna kanske man ska säga. Frågan gällde; Hur man kan se om en moderat varit i kylskåpet? Svaret är egentligen ganska enkelt. – Facket är borta.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.