Umeåbibliotek bäst enligt FN – trots Svenskt näringsliv & är idrotten kravmaskiner?

Umeåregionens projekt ’Bibliotek 2007’ har fått ett riktigt prestigepris. Denna gång är det FN som har gett oss priset United Nations Public Service Award. Priset belönar innovationer och extra goda resultat inom offentlig förvaltning. Det är inte första gången vårt bibliotek får ett hedrande pris. Vi har tidigare fått EU:s prestigefyllda European Public Sector Award och det baltiska priset Union of Baltic Cities Innovative Cultural Activity.

Utmärkelsen är en bekräftelse. Det visar också på att vi satsat rätt som vågade ha ett ordentligt samarbete inom Umeåregionen och att vi avsatt fria utvecklingspengar i budgeten. Det finns partier som anser det viktigare att sänka skatten än ha utvecklingsmedel.

Vi har också en bra personal som vågat ta nya grepp med de krav vi ställt i projektet. Priset är en stor belöning för deras slit och att de kunnat lösa de hinder som dykt upp på resan. Den här typen av innovationer borde kunna säljas vidare till andra platser. Innovationer av den här klassen borde därtill kunna ge framtida jobb men även stimulera tjänstedesign på vår designhögskola som varit involverad i projektet.

Priset kommer att delas ut i New York och FN den 23 juni men då jag har stora svårigheter att ta mig dit så jag ska be min kollega i Umeå Marie-Louise Rönnmark att åka dit och hämta priset tillsammans med några andra. Utmärkelsen borde vara en del i att man ser att Umeå passar som Europas kulturhuvudstad 2014.

Och några korta reflektioner så här morgonen efter av vi fått utmärkelsen så kan jag konstatera att ett sådant här pris inte tillnärmelsevis får samma mediagenomslag i VK som när kampanjorganisationen Svenskt näringsliv drar sina lanseringar om företagsklimatet i undersökningar som saknar riktiga jämförelser om hur det ser ut. Jag hittade ingenting i dagens tidning.

Jag såg heller inte några pressmeddelande från högeralliansens gruppledare där man hyllade och tackade för utmärkelsen. Jag vet dock att media fått reda på att vi fått priset men som sagt – det är inte bra att vara bra, det syns tydligt. Kommunen har deltagit i många tävlingar och jag ser den stolthet som vår personal fått för de priser vi erhållit. Vi vinner i Umeå.

* IDROTTENS KRAV
Jag ser notiser i dagens tidning om att idrotten ställer krav på att kommunen ska bygga både loger och restauranger för att tillgodose intäkter för idrotten. När den frågan dök upp inom ishockeyn var vi också först ute och då sålde vi ishallen. Då fick de bygga detta själva och vi köpte istid för ungdomar till samma kostnad som vi hade utan loger. Vi tyckte inte det var en uppgift för skattebetalarna att tillhandahålla dessa saker då elitidrott idag till stor del är ganska stora företagsliknande organisationer.

Det är alltid lätt att ställa krav när andra ska betala. Idrotten får bygga sina anläggningar själva om de vill, vi ska ordna mark och köpa tid för ungdomsverksamheten. Närheten till kravmaskiner är nog snart ett ord att ta i sin mun. Vi ska självklart bygga hallar men slutligen blir utförandet på ett sätt som vi har råd med utan att tränga bort verksamhet för skolor, dagis och äldreomsorg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.