Idag lägger vi s-budget i Umeå

Idag lägger vi vårt budgetförslag som vi senare kommer att lägga på nätet om man är intresserad. Det är en oroande framtid vi kan se för kommunerna. Från att ha haft en bra ekonomi år 2007 börjar nu effekterna komma av den högerpolitik som förs. Det är kanske lite mer besvärligt för landstingen och staten räknar inte upp sina pengar med kostnadsstegningarna.

I budet för 2008 och i den plan som finns för 2009 har vi ramökningar med 2 % men det ändrar vi nu på till 2009 och sätter av 2,5 % för alla. Vi har haft en lönereserv på 0,75 % på hela lönesumman men den fördelar vi redan nu, främst till skolan och socialtjänstområdet, samt att vi lägger en mindre lönereserv på 0,25 %. Vi lägger även ut de 5 miljoner vi haft för köpt verksamhet. Dessa förändringar på index och andra utlägg innebär för grundskolan drygt 17 miljoner mot förra planen samt att vi lägger till en inte ansenlig summa med det får vi återkomma till när vi presenterar förslaget.

Budgetmässigt är det viktigt att se till så att vi inte får ett underskott som måste tas igen nästa år om man använder vad vi i ekonomiska termer kallar inteckning i eget kapital. Många nämnder har stora inteckningar från tidigare överskott: Byggnadsnämnden ca 14 milj., Socialnämnden 42 milj., Gymnasienämnden 15 milj., Fritidsnämnden 10 milj. och mellan 3 och 5 miljoner på kommundelsnämnderna.

Vi tycker det är mycket bra att man har gjort dessa överskott och varit rädda om pengarna. De nämnder som gör ett överskott får också behålla dessa men flera nämnder gör överskott hela tiden (vilket är bra), men att spara hur mycket som helst kan inte heller vara rätt. När nämnderna väljer att ta ut dessa överskott försämras resultatet för det året.

När en budget görs tar man också hänsyn till vilka tillskott som gjorts och för denna budget gäller såldes tillskotten mellan 2007 och innevarande år. Exempelvis har socialnämnden fått 55 miljoner och gymnasienämnden 15 milj., förutom indexuppräkningarna. Det är tufft ekonomiskt men det finns de som har det sämre.

* Varför ljuger media om matleveranser?
Den frågan är verkligen berättigad då det är mycket dålig faktakontroll. Det har sagts att maten flygs till Umeå vilket är fel enligt Mikael Signäs vilket också står att läsa i dagens VK.

Miljöpartiet vill ha maten lokalt tillverkad och åberopar miljöskäl men de glömmer bort att råvarorna också behöver transporteras. Ingen media har brytt sig om att kolla vad som är miljövänligare utan har ställt upp på det drev som uppkommit utan faktavetenskap.

Vi hade stora kvalitetskrav vid upphandlingen och nu är det inga klagomål mot maten till skillnad mot när den producerades lokalt, som för tre år sedan. Då var det ett ständigt klagomål. Medirest som tidigare levererade från egna kök valde att köpa från Lidköping för att klara kvalitetskraven.

För mig och vårt parti är alltid kvalitetskraven överordnade närhetsprincipen. Pensionärerna ska ha en bra kvalitet på maten. Våra egen matorganisation klarar inte av leveranserna till pensionärsboenden i hemmet och på institution. Så enkelt är det.

Och nog borde media syna de argument som miljöpartiet gör. Att bara köpa radioprogrammets uppgifter rakt upp och ner utan kontroll eller kopiera är inte god journalistik. Därför kom äntligen en bra redovisning i dagens VK där man redogör för lagen om offentlig upphandling där man inte kan ställa krav såsom miljöpartiet vill (och inte följa lagar och hur man ska transportera maten). Skulle all mat enbart användas för närproduktion tror jag inte vi haft Västerbottenosten och frågan är om vi haft Norrmejerier heller som säljer över hela landet.

4 korta kommentarer:
1). Riksåklagaren vill ha 59 miljoner kronor för att slippa ställa in åtal och få brottslingar straffade för sina brott och i rättsväsendets kris finns stora ärenden på hög. Men högeralliansen tycker skattesänkningar är viktigare än att få brottslingar dömda.

2). Antalet patent minskar under högeralliansen vilket gör att vi inte är lika rustade med nya produkter att sälja på en inhemsk och en global marknad.

3). Jag har tidigare inte berört Burma i min blogg men det som sker där visar bara hur viktigt det är med demokrati. Militärstyre och militärjuntor har inte någon gång under historien visat sig kunna styra ett land.

4). Vårdnadsbidraget är inte speciellt uppskattat enligt en ny undersökning. 80 % vill inte ha vårdnadsbidrag om det går ut över kvaliteten i förskolan. Regeringen har dock inte tillfört några pengar till denna reform vilket innebär att utrymmet ska tas ur penningpungen som finns för skolan.

En kommentar

  1. besviken umeåbo med musikintresse

    täfteåfestvialen är sommarens mysigaste händelse och borde därför läggas mer pengar på! helt ärligt, det behöver inte vara miljonbelopp men varför inte bara ta 100 000 av pengarna som satsas på en ny sommarfestival i Umeå och lägga på den gamla underbara?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.