Ska kommunerna i Västerbotten ta ett större ansvar för regional utveckling? Travsportens dödgrävare

Ska kommunerna ta ett större ansvar för regional utveckling?

Den frågan måste verkligen ställas på sin spets. Vi sitter i region västerbotten och det saknas pengar till verksamheten och enda chansen att få in de pengar som behövs är genom att höja avgifterna. Då skulle avgifterna höjas lika för kommuner som för landsting och det innebär att kommunerna får ta ett större ansvar för den regionala utvecklingen än tidigare och mest Umeå som har störst befolkning, avgifter upp till en miljon. Det är inte det gamla kommunförbundets verksamhet som kostnaderna ökar utan finansiering bland annat för att ta hem EU pengar.

Alla verksamheter för regional utveckling fördes inte över av landstinget utan lite utveckling, kollektivtrafik, och kultur blev kvar samt att länsstyrelsen inte förde över alla pengar på länsanslaget.
Under budgetfullmäktige i landstinget kuppade högeralliansen igenom tillsammans med vänsterpartiet en minskning av pengarna till regional utveckling och då hade man tidigare bestämt sig för mera kollektivtrafik. Visst var det ett märkligt förhållningssätt i landstinget då budgetar alltid är helheter med kostnader och intäkter av olika slag vilket innebar att man petar inne i ett annat partis budget. Jag tycker att socialdemokraterna ska allvarligt fundera över samarbetet med vänstern där jag förutsatte att budget ingick.

Då skär alltså alliansen och vänstern i regional utveckling och pengarna till regionförbundet saknas där vi egentligen borde ha haft all regional utveckling och ska avgifterna dit höjas innebär det att det direktvalda landstinget ska skyffla över ett större ansvar för regional utveckling på kommunerna och det är inte acceptabelt

Travets dödgrävare, travnet/unibet
De ska nu ge sig in på travmarknaden genom att stjäla travloppen och ha spel på hästarna utan att ge något tillbaka till travet och kan därför ge högre återbetalning till spelarna. Kom ihåg att travet lever på att en del av de pengar som kallas skatter går tillbaka till sporten och utan dessa pengar skulle sporten omedelbart dö.
Det som nu händer med spel på hästar via unibet/travnet innebär kraftiga intäktsminskningar för travet, ett trav som har det jobbigt ekonomiskt redan idag och då finns ingen annan åtgärd än minskningar av prissummor. Umåker är i behov av en banomläggning men redan idag är det frågan om det finns ekonomi till detta och minskar intäkterna genom mindre spel då går det inte.
Travnet/unibet utgör ett verkligt hot mot travets framtid och stjäl loppen av fristående ekonomiska föreningar som travsällskapen är och betalar inte ett enda öre för detta.
Det finns bara en åtgärd och det är att alla som vill ha kvar travet tar helt avstånd från travnet och unibet och aldrig nyttjar deras tjänster och hemsidor då faller de ifrån av sig själva. Allt samarbete från sällskapen med travet bör avbrytas omedelbart

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.