Är forskningen oberoende?

Den frågan bör man alltid ställa sig och jag började fundera på det efter att ha läst artiklar om forskning och vägdragningarna i Umeå. Vi har idag kunnat läsa att ringleden inte råder bot på problemen med luftkvaliteten i Umeå.

Alla andra sorters experter inom diverse områden har dock varit överens om att enda sättet att lösa luftkvalitetsproblemen i Umeå är en ringled. Ulf Landström, forsare vid Gävle högskola, som bor i Umeå och i allra högsta grad är involverad i vägdragningarna då han bor i närheten, menar att en ringled inte är lösningen. Att man reagerar på vägdragningar kan man väl förstå även om den yttre ringen var markerad i översiktsplan och reservat för vägar, detta före husen byggdes i området.

Men för mig kan aldrig forskningen vara oberoende om man berörs på ett personligt plan och jag har aldrig sett att den här typen av specialister blir planerare för vägar då de ofta saknat den kompetens som behövs för det ändamålet. Ej heller vet jag om det finns begrepp och ansvar för utvecklingen i övrigt eller för kostnader.

* Oljekarteller spelar högt
För några veckor sedan kostade råoljan över 120 dollar per fat men sedan finanskrisen intåg så har den mer än halverats. Priserna höjdes i rask takt och motiven var bland annat efterfrågan. Biltillverkarna började ganska snabbt tillverka motorer med andra drivmedel som till exempel etanol som fick en rykande efterfrågan. Bilarna rabatterades trots att bilarna även gick att köra med bensin.

Etanolen blev efterfrågad och oljeindustrin kände sig självklart hotade och i sken av finanskrisen sänks nu bensinpriserna ganska kraftigt och det blir dyrare att köra med etanol. Effekterna har blivit att konsumtionen av etanol halverats. Oljekartellerna kommer nu säkert att se till så att etanolen konkurreras ut och att vi inom en ganska kort period kommer att få se oljepriset stiga uppåt igen. Detta då med hänvisning till resursbristen. Då tar det tid att bygga upp ny etanol igen.

För oljekartellerna vill och kommer nog att göra allt som står i deras makt att vi ska hamna i oljeberoendet igen. Det kanske är dags för staten att höja skatten på oljeprodukter igen så att priserna stannar kvar på nuvarande nivå och att vi stimulerar industrin att ta fram miljövänligare drivmedel och bilar.

En kommentar

  1. Göran Bergqvist

    Jag tror att planerarna som du har så stor tilltro till tror att vet vad du gillar och därför inte föreslår något som de tror att du inte skulle gilla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.