Kulturhuvudstad, idrottsmedicin och rödgröntsamarbete

Idag hålls semifinalen när det gäller vilka städer som går vidare till final för att bli kulturhuvudstad. Ja, självklart blir det spännande att se hur vi lyckas med detta. Vi har stora förhoppningar om att det ska hålla hela vägen fram men säker kan man aldrig vara. Vi har vanan av att vinna men en del av vinsterna har inte kommit första gången utan vi brukar ha varit med när det gäller långsiktigheten.

* Idrottsmedicin
För några veckor sedan tog Lena Sandlin upp i en ledare i Västerbottens Folkblad att nu gäller det att gå vidare för att finna nya former för att idrottsmedicin i Umeå ska vara kvar och kunna utvecklas. Tyvärr verkar inte landstinget ha tagit varningssignalerna på allvar, även om det inte förvånar, då man varit rigida när det gäller andra lösningar. Jag tror det är bra om idrottsmedicin hade kunnat utvecklas ytterligare, bland annat genom att kunna ta in så kallade försäkringspatienter som via sina försäkringar kan betala mera.

Zlatan och många andra kan säkert betala utan att det tränger bort den traditionella delen av landstingets ordinarie specialistvård. Att utveckla idrottshögskolan tillsammans med universitetet har varit och är viktigt för Umeå och Umeå universitet där vi tecknat samarbetsavtal och där idrottsmedicin ingår. Idrottsmedicin får väl lov att teckna vårdavtal med något annat landsting om inte Västerbotten vill vara med.

* Rödgrönt samarbete
Det politiska läget med högeralliansens väg som på sikt bäddar mot ett tvåpartisystem har gjort att det finns inget annat alternativ för socialdemokraterna än att tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet finna en gemensam syn på hur man ska gemensamt få väljarna att rösta bort den nuvarande regeringen.

Det finns överhuvudtaget ingen möjlighet för oss att fundera på ett samarbete i en regering med centern och Maud Olofsson som varit tänkbart tidigare när centern var ett folkrörelseparti. Att samarbeta med Jan Björklund och folkpartiet har varit en omöjlighet sedan länge med det förhållningssätt som det partiet haft under en längre tid.

När man gör sådana här överenskommelser dyker det upp många som tycker man skulle fortsätta som tidigare vilket med en klar blick idag inte kan anses realistiskt. Sedan får det vara slut med kritiken mot Mona som enhälligt blev vald till vår partiledare.

Till och från funderar jag över om kritiken mot henne helt enkelt beror på att det kanske finns personer som har svårt att se att vi har en kvinnlig partiledare och att vi kan få Sveriges första kvinnliga statsminister om vi sköter detta rätt.

Jag är mest besviken på att människor fortfarande har så pass stort förtroende som man har för högeralliansen som inte gör ett enda dugg för att klara sysselsättningen där den offentliga sektorn blir nästa krisbransch då intäkterna minskar med arbetslösheten och där skattesänkningar för de som har det bäst har varit vikigast.

* Lucia
Idag hade barnbarnet Tilde otur då hon drabbats av maginfluensa. Nu kan hon inte delta i Luciafirandet på Djäknegården där förskolebarnen som är hos dagbarnvårdare ska samlas idag. Det är inget att göra något åt men hon blir säkert ledsen då hon skulle ha uppträtt med Luciakrona. Det är bara att hoppas att hon blir frisk så fort som möjligt då julen stundar runt hörnet.

En kommentar

  1. Andreas Johansson

    Hur kan det vara märkligt att förtroendet för regeringen ökar? En regerings uppgift i jobbiga tider är att stå för lugn och en stabil och genomtänkt strategi. Där lyckas man. Östros och S har däremot tappat greppet fullständigt. Östros känns desperat och instabil. Verkligen någon man som medborgare vill hålla i handen när det blåser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.