Tyvärr, det blir aldrig fred i mellanöstern. Grattis ’Larsa’ Åhlén. Deltisstämpla går inte. Gå till jobbet

För 40 år sedan låg jag i FN-tjänst på Cypern och bataljonen hette jag 41 c om jag minns rätt och vi åkt hem våren 1969. När jag var där nere så besökte vi både Israel och Libanon och gjorde även vissa utflykter därifrån. För oss och vid den tiden var det en stor upplevelse att komma ut till dessa länder och märkligt nog kändes man inte rädd trots att det på Cypern var en stor oro och bara något år efteråt så delades ju Cypern.

Den dagen vi skulle åka till Beirut hade israelerna varit där och bombat sönder flygplatsen en hel del och det var många kontroller på väg in till stan. Vid den tiden var Berit en stor handels och nöjesmetropol men i Libanon fanns några riktigt stora flyktingläger ned palestinier och i ett av dessa tog vi oss in i och fick se hur verkligheten såg ut.
Det var väl ingen dröm precis och under vilka förhållanden människorna levde går nog inte att beskriva så någon kan förstå hur det var.

Efter att ha besökt både Israel och Libanon och vissa andra länder i mellanöstern var jag helt övertygad om att där kommer det nog aldrig att gå att skapa fred. Det hat som fanns och den fostran man ger de yngre generationer var en övertygelse om att freden var långt borta.

Tyvärr så har jag under dessa 40 år sedan jag var där ner fått rätt. I slutet på förra året blossade oroligheterna upp igen och inte förvånande för båda parterna har alltid folk som passar på. Själv trodde jag en del på Arafat och att han skulle vara mannen som lyckades men inre stridigheter i Palestina gjorde att förhållande blev kvar och jag har svårt att tro att med ett starkt Hamas att det går att finna en fredlig rörelse.

Som man uppfattar rörelsen så tillhör ju de Islamitiska fundamentalister där terror och självmordsbombare ingår och med starka kopplingar till andra länder i området som inte heller vill ha fred.
USA och Obama är det många som har hoppet till men det tror inte jag ett enda dugg på. De enda som kan bidra till något positivt är om man i den muslimska världen helt slutar upp med dessa terrorattacker som sker runt om i världen för då tror jag det kan uppstå ett samtalsklimat och där FN och andra länder kan hjälpa till.

*Jag ska också passa på att gratta "Larsa" Åhlén till utmärkelsen årets Västerbottning, en utmärkelse som folket i länet röstat fram. "Larsa" känner jag väl sedan 60 talets början och han har verkligen själv tagit sig ordentligt i kragen och nu gör en ovärderlig insats för utstötta människor som har det riktigt besvärligt via IOGT.

*Nya A-kassereglerna slår nu mycket hårt mot de som deltidsstämplar och det är många som utförsäkras då de stämplat deltid mer än 75 dagar. 1000 tals säger i stället upp sig för att kunna söka en heltid och därmed fått rätt till A-kassa på heltid som ger mer än en deltidslön. Vi vet ju att det är många som vill ha heltider men inte kunnat få så den här regeln är ytterligare en regel som regeringen infört som slår mot de som har det sämst. De yrken som har deltider har dessutom oftast låga löner.

*Om fler människor går till jobbet eller cyklar dit så är det bra både för ens egen hälsa och välbefinnande och för miljön. Så var av en kan göra en hel del framsteg för sig själva genom att gå och cykla till jobbet och även genom att motionera mer. Ta den chansen och sedan hoppas jag också att människorna i Umeå slutar att grisa ner så fruktansvärt i centrum med allt skräp som man helt enkelt dör ifrån

En kommentar

  1. Sami

    Du nämnde de förhållanden som rådde i flyktinglägren i Beirut, jag kan tala om att förhållandena i flyktinglägren i Gaza och Västbanken är det samma om inte sämre. Du trodde att Arafat var mannen som kunde skapa fred men han motarbetades av sina egna. Jag trodde att Rabin var mannen men han mördades av sina egna (judiska fundamentalister). Till slut så lägger du skulden på Hamas och du blandar ihop de med andra islamiska länder. Var är din kritik mot Israel? Vem var som drev flyktingarna från sina städer, byar och hem som de, deras fäder och förfäder byggde upp? Tycker du att de ska fortsätta att leva i de omänskliga förhållanden som du hade svårt att beskriva med ord? Hur tycker du att freden kan skapas? Problemet sitter inte hos det Palestinska folket, man har visat i flera omgångar att man varit beredd att förhandla men vad händer då? Israel bröt varenda avtal. Du kanske minns bilderna på tv när PLO och Israel tecknade Madrid avtal? Jag minns den dagen att Arafat skakade hand med Rabin, men då han sträckte sin hand till Perez så vill inte den sistnämnda skaka hand med Arafat blev tvingad av Rabin. Isaak Rabin och Yasser Arafat är borta men Shimon Perez är kvar och kriget är inte slut än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.