Obama och krisen

Nu har USA fått sin nye president installerad. Jag såg ett sammandrag på SVT24 och det går inte att sticka under stol med att han är duktig på att tala. Nu börjar verkligheten och jag vet inte hur man ska tolka att alla börser gick ner ganska mycket, inte minst Amerikas.

Förväntningarna på honom är jättestora men det framgick ändå med all tydlighet att det fanns nyheter om ansvarstagande och plikter både mot omvärlden och sig själva, samt en utsträckt hand till den muslimska världen. Han pratade också om vikten av fred och samförstånd, samt miljön.

Jag hoppas att man låter honom få chansen att ändra i den inriktning han nu aviserat men det kommer att ta tid att få apparaten att gå i takt. Hur han ska klara av budgetunderskottet är en stor utmaning där allt tidigare har gått ut på att sänka skatterna. Alla skulder måste någon gång betalas av någon.

* Idrottsträff
Idag ska vi träffa Svenska skidsportsförbundet från kommunen och universitetet för att se om vi kan bidra till att ge bra förutsättningar här i vår kommun. Vi har samarbete mellan kommun, universitet och idrottsförbund vilket ska stärka oss alla tre. Det måste vara en självklarhet att lovande idrottsungdomar borde kunna kombinera utbildning med idrottande. Det tror jag är viktigt för alla blir inte så stora världsstjärnor att de kan leva resten av livet på de inkomster som man får från idrotten.

* Björklöven-Leksand
I kväll är den en riktig klassiker i Umeå arena och självklart ska jag vara på plats och jag hoppas att vi blir många. Den här matchen är en av de matcher som man inte kommer att känna besvikelse och frustation av om det blir förlust då Leksand är seriens bästa lag. De har några spelare som lirat med Löven för jag tror Mikael Carlberg spelar kvar och det gör definitivt Rick Jackman. Själv skulle jag inte ha haft något emot om han varit kvar i Lövens färger. Jag hoppas att Löven kan göra en riktigt bra match i kväll så att publiken får se att man kan göra en bra match om man vill och om man skärper sig.

* Pengar, pengar
Hur vi ska ta oss ur krisen blir frågan allt oftare, både till mig och till många andra. Självklart tycker jag att regeringen borde finna ett system där man utbildar i företagen istället för att skicka ut folk i arbetslöshet, detta så att man står rustade. Det är viktigt att Volvos personal som ska in i nya fabriken kan utbildas liksom personal i andra företag som verkar på världsmarknaden. Det är viktigt för hela landet.

Anders Borg varnade för ytterligare en finanskris och jag är inte förvånad utan har haft en oro att det blir en hel del konkurser nu när skatter och avgifter ska betalas in. Bankerna som tidigare kastade pengar efter folk och företag har nu dragit år skruven så hårt att de kommer att få kreditförluster.

Lite märkligt är det att inte regeringen tvingar in alla banker i sin finansieringsplan för banksystemet och nu ser vi även att SEB behöver mera kapital men inte tagit emot av staten. Investor som delägare anser också att man ska vara försiktig med utdelningar. Tecken på bankoron finns i hela världen och i Sverige upprepar jag att det vore bra om offentlig sektor fick låna direkt från riksgälden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.