Folkpartiet känns igen

Nu får vi läsa i tidningen att det är fullt krig om försvarspolitiken efter Folkpartiets utspel om mer pengar till försvaret. Bråk kallar en del det. Kravet om mera pengar går emot den färska försvarspolitiken som högerregeringen ställt sig bakom. Men jag är inte alls förvånad över att Folkpartiet har svängt i denna fråga och att de passar på i de fall där de går att få mycket media, nämligen på folk och försvarskonferensen, trots att man i stort sett har tidningsmonopol, ett liberalt monopol.

Det är så typiskt att folkpartiet inte har en ryggrad i politiken som sträcker sig över en längre tid utan man förändrar inriktningen för att få utrymme att locka över lite marginalväljare. Det var faktiskt en av orsakerna till att jag hade så svårt när det fanns krafter i vårt parti om ett samarbete med Folkpartiet.

Jag är inte alls avundsam på de som ingår ett samarbete men jag har svårt att förstå att man på så många platser litar på ett parti som är som en svängdörr. Synen och svängningarna inom invandrarpolitiken är ett liknande exempel.

Rent generellt tycker jag det finns för lite etik mellan varandra i politiken och det pratas gärna om andra istället för med. Det finns också inom partierna personer som senare låter detta komma fram i böcker. Men hur ska man få förtroende om man senare avslöjar all information man fått i förtroende? Visserligen har de säkert mycket att berätta men det känns ändå inte aktuellt.

* Bankernas ansvar
Jag har flera gånger tidigare tagit upp bankernas ansvar för finanskrisen men jag är rädd för att deras agerande kommer att skapa en ny finanskris. Jag har fått veta hur de resonerat i flera enskilda fall där de väljer att inte låna ut pengar trots att risken är obefintlig. Man blir tveksam om de faktiskt har kunskaper om riskbedömningar för då skulle man inte hamna i dessa kriser.

Ett exempel är UIK som fått ett arrendeavtal för sin klubbstuga. Ett avtal som när det tecknades inte hade bestämts vad området skulle användas till. Nu har vi sagt att det området ska bli ett framtida bostadsområde och självklart kommer vi att se till att klubbhuset kommer att vara kvar.

* Obama agerar
Obama har tillträtt och redan är en del beslut fattade och fler är på väg. Guantanamobasen är ett av de första besluten som nu ska stängas, samt att fångarna ska skickas hem till sina hemländer, tredje land, friges eller sättas i annat fängelse i USA. Guantanamoprojektet har inte följt internationell rätt och rättegångar har inte hållits i tillräckligt stor omfattning. Obama har också tagit kontakter för att lösa krisen i Gaza. Det blir därför intressant att se om de här snabba besluten går att genomföra och får effekt.

* Löven
Tyvärr förlorade Björklöven igår mot Leksand som var det bättre laget. Hade man kunnat undvika några enkla misstag kanske man hade haft chansen. Men misstagen kommer i allt för många matcher i rad och försvaret håller inte riktigt måttet när så många spelare är skadade. Det är synd.

En kommentar

  1. Patrik L

    Jag förstår att du inte gillar att det kommer ut böcker. Så många lik som (s) verkar ha i garderoben så är det konstigt att ni inte verkar för att tryckfriheten ska tas bort. Om det är aktuellt eller inte är ju ointressant. Det är den syn på demokrati och människovärde man säger sig ha och sedan visar sig sakna i verkligheten. Nu är inte ”affären” utredd ännu men det luktar illa om utvisningen av de två egypterna som CIA tog hand om. Historiskt sett så har ju (s) mörkat en hel del. Nu får vi se om det är nedärvt i generationer av (s) politiker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.