Det ekonomiska läget

Några reflektioner från den gångna veckan om det ekonomiska läget.

Det ena är att jag tycks ha tippat helt rätt (tyvärr) när det gäller ekonomin. Kommunerna och landstingens ekonomi försämras och med 20 miljarder till 2010. Samtidigt gör regeringen ingenting. Den billigaste insatsen hade varit en ordentlig utbildningssatsning. Det verkar som om regeringen med sin politik vill att löneläget ska sjunka. Och en del har ju redan förhandlat om lönesänkningar.

Det andra handlar om Volvo Lastvagnars montering. Många uppsägningar har skett på Volvo och farhågan om att monteringen av hytter flyttar till Gent i Belgien kommer nog att besannas. I förlängningen kanske hela monteringen av lastbilen. Jag vet att Volvo är oerhört besviken på regeringens politik om att inte värna industrin i Sverige. De vet ju hur det fungerar i Belgien. Besvikelsen över uteblivet transportstöd finns med i detta.

Regeringen blir ansvarig för att kanske uppemot 1000 jobb i Umeå flyttar till Belgien (om vi utgår att det kommer bättre tider). Maud Olofsson som ansvarig för näringspolitiken och Littorin för arbetsmarknadspolitiken är tysta. Särskilt Maud har blivit väldigt tyst. Nu hör man henne inte. Hon brukar annars vara Hon Som Pratar (HSP).

En kommentar

  1. less på skitsnacket

    Visst är det synd att volvo måste varsla och umeborna tappar jobbet. tycker du gör fel att måla svart framtid med Gent och skrämmas. metall gör rätt att göra upp om sänkt lön och mindre arbetstid. det ger jobbet kvar till fler. det är att vara soledarisk precis som facket ska vara. Sverige har avtalsmodell där facket sitter med och bestämmer om vad arbetsmarknaden ska ha för spelregler. Varför vill de inte göra som de gör i Gent då? sossarna och facket har alltid försvarat den svenska modellen ända sen Ådalen -31. vill du ändra på det nu och börja lagstifta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.