Besök Nolia och Fetman är en kostnadsbomb för sjukvården

 

Idag öppnar Noliamässan här i Umeå, en mässa som hålls vart annat år i Umeå och vart annat i Piteå. Mässan drivs att ett gemensamt ägt bolag till lika stor del mellan Piteå och Umeå kommun. Blir vädret bra så blir det många besökare. Själv ska jag inte dit idag då jag ska på ett bröllopp men i morgon blir det både att vara i partiets monter och deltagande i idrottens dag i en paneldebatt på stora scen. Besök både vår monter och Nolia och du kan säkert göra något fynd där, det brukar vara mycket käk, men handla rätt käk för att undvika fetma
 
Fetman är en kostnadskatastrof på sikt för skattebetalarna. Titta på kostnader för sjukdomar i USA som är uppe i 147 miljarder dollar vilket är 10 % av sjukvårdsutgifterna som uppgår till 1100 miljarder svenska kronor.
 
Nu ska vi kanske inte jämföra sjukvårdskostnader mellan Sverige och USA, för på andra sidan Atlanten betalar man ju mest via egna pengar och då är det de som har det bäst som tar en större andel av kostnaderna så därför satsas de egentligen ännu mer på sjukdomar beroende på fetma.
 
Fetma relaterade utgifter för sjukdomar har ökat med 89 % sedan 1989 och här pågår diskussion om vad man ska äta för att undvika fetma och här tror jag på doktorn från Njurunda om jag ska vara ärlig, ät fet mat och undvik kolhydrater.
Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. Egon Spengler

    ”Själv ska jag inte dit idag då ajg ska på ett bröllopp men i morgon blir det både att vara i partiets monter och deltagande i idrottens dag i en paneldebatt på stora scen. Besök både vår monter och Nolia och du kan säkert göra något fynd där, det brukar vara mycket käk, men handla rätt käk för att undvika fetma”
    Kontroll av stavning, grammatik och allmän meningsuppbyggnad efterfrågas..

  2. PerOlof Johansson

    Jag har skrivit det förut och jag kan, med anledningen av ditt inlägg om fetma och dess konsekvenser både för personen i sig och kostnader för vården, återigen berömma dig för att du nu tack vare stavgång och annat matintag är fräschare än på många år. Stavgång och ligger ju rätt nära varandra men det är väl inte att tänka på i dessa tider kan jag tro. Det är ändå märkligt att så många experter som vet allt om detta med mat och fetmans ”segertåg” är så fullständigt oresonligt emot varandra! Jag tror också på njurunda läkarens idéer men jag är också helt övertygad om att resultatet alltid varierar med individen. Jag blir alltid så frustrerad av de som har ”samma vikt som när de gjorde värnplikten” eller de som plötsligt minskar 10 kg på en månad utan motion och bara genom att ”vi slutade fika på kvällen”. Jag har provat allt men inte denna utmaning..gå ner 30 kg på 90 dagar med bara hamburgare!
    http://minimizeyou.se/2009/05/18/ansok-till-minimize-you/
    Jag antar att dressingen och rostade löken och räksalladen inte är med i konceptet.
    Tyvärr brukar du räkna mig till dina politiska motståndare men jag kan trösta dig men att jag absolut inte företräder ett enda parti numera jag är en helt oberoende debattör och har imponerats av din förändring rent fysiskt. Jag måste ändå tillstå att jag fortfarande har svårt för dina i vissa fall politiska vinklingar på allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.