Märklig debatt om friskolor i Fullmäktige

Har läst ett par av alliansens företrädare sagt att det är ett drev mot friskolor och Minervaskolan i särsklilldhet under dagens kommunfullmäktige

Diskussionen handlade om vinstnivårena i Minervaskolan och om det var skäligt med de vinstnivåer vi tagit del av i fastighetsbolaget och som ägarna gjorde uttag på.

Den är synen på vart vinsterna i friskolor ska kunna hamna som vi socialdemokrater diskuterar, visst ska man kunna ge vinst och en avkastning på det kapital som satsas men huvuddelen av vinsterna som är betalda av skattebetalarna ska gå till eleverna och inte in i enskillda plånböcker

6 kommentarer

 1. leif

  löser man inte det genom att ge Minerva mindre stöd nästa år istället? Säg att dom gick 1 miljon + så nästa termin får dom 1 miljon mindre i stöd från kommunen? Tycker det låter fel att säga åt företag vad dom ska göra med en vinst

 2. Anders Sellström

  Helt rätt tänkt Leif. Ge dom mindre bidrag nästa år….
  Problemet är att friskolan har rätt till samma ersättning som kommunens egna skolor får. Så om friskolan ska få mindre pengar måste kommunens egna skolor bli effektivare. Friskolorna använder bidraget mycket smartare och effektivare än kommunen därför blir det några kronor över här och där. Så Holmlunds socialdemokrater äger frågan själva. Minska kostnaderna i den kommunala skolan så minskar bidraget till friskolan.

 3. Micke förälder

  Hur kan man jämföra Minerva med vanlig kommunal skola.

  Klart Minerva säkert gjort ett bra jobb och att ev vinst från friskolor ska hamna hos eleverna. Kommunala skolor borde hellre få högre skolpeng än privata friskolor då de kommunala skolorna har större, enormt mycket större elevproblem, t.ex socialt lägre status. Språkproblem med utökade resurskrav, en tuffare skolmiljö med fler kuratorer mm mm. Jämför Ersängsskolan ni som har siffror med t.ex Minerva. Hur ser fördelningen ut, t.ex bara invandrare? Lägg ner privatskolor och ge alla elever samma möjligheter ist. Skolan ska va i kommunal eller statlig drift, lika för alla och absolut inte vinstdrivande för vissa aktieägare.

 4. anders sjölund

  Hej Lennart Jag förstår om du tycker att debatten i fullmäktige är pinsam! Jag känner dig som en pragmatisk person som uppskattar personer och organisationer som gör ett bra samhällsuppdrag. I friskoledabatten ligger du av naturliga skäl lågt, då du i grunden vet att den egna organisationen är mycket framtung och skulle behöva nya ledare som kan utmana kunskapsuppdraget, skolans huvuduppgift. Ställ frågan inåt i organisationen! Hur kommer det sig att Minervaskolan t.ex. kan lösa samma uppgift men med ett i det närmaste överlägset resultat och uppenbarligen till lägre kostnad!
  Att elevpopulationen är som i alla andra skolor,vet du redan. Vad är problemet? Bra resultat, nöjda elever/föräldrar och personal som ytterst sällan är sjuka. Lär av Minervaskolan och minska dina kostnader med 100 miljoner i stället för att gnälla på framgångsrika skolor!
  Signar

 5. Raili Borg

  – Är det skäligt att aktieägarna i Minervaskolan plockar kommunala skattepengar till sina egna fickor, var frågan i fullmäktige i går även om borgarna försökte få den till ett drev mot Minerva och friskolor.
  Det låter jättebra, när man framhäver friskolornas låga kostnader och effektivitet, men vad består effektiviteten av? I fullmäktige satte i går minst en förälder till barn i den omnämnda friskolan. – Det är väl inte så många funktionshindrade barn där, frågade jag. – Nej, sa han, de vill dom inte ha. Är det så, då talar vi inte om samma effektivitet, även om Sjölund här hävdar att elevpopulationen är likadan som i kommunala skolor. Exempelvis modersmålsundervisning vet jag skolan har vägrat anordna, trots att den har ett lagstadgad skyldighet till det. Då åtar skolan sig inte samma uppdrag eller löser samma uppgift. Det kan väl inte vara den typen av effektivitet vi vill ha?

 6. Pelle

  Skillnaden mellan privat och kommunal skola är väl också den att den privata skolan inte är större än antalet elever man tar in. Problematiken för kommunala skolan är ju att den är utbyggd för att ta emot ALLA. Det blir lite grann som att jämföra SAS och Norwegian, där SAS idag har enorma bekymmer därför att de varit ensamma på marknaden. Medans Norwegian inte tar in fler flyg än de behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.