En ansvarslös politik

 

Regeringen för en politik där det inte dröjer länge förrän de kommer med förslag om förändringar och nedskärningar i välfärdssystemen. Hur kan du säga det Lennart frågar sig säkert många då det nu rapporteras att ekonomin är på rätt väg.
 
Svaret är egentligen ganska enkel, ekonomin växer på vissa delar men kriserna har ännu inte nått fullt ut och alla bedömare är överens om att arbetslösheten kommer att öka liksom att räntorna kommer att stiga och många hushåll kommer att sitta med snaran runt halsen.
 
Företagen har lågt kapacitetsutnyttjande och därför anställer man inte. Börsen stiger men inte för att bolagen anställer folk utan för att man tror vinsterna ska öka.
 
 När det sker blir det mindre skatter till landsting och kommuner och ekonomin rasar ihop. Jag har därför svårt att se att det blir bättre för kommunerna och då drabbas välfärden.
 
Visserligen säger regeringen att de har för avsikt att öka anslagen till kommunerna vilket är ett måste och en billigare åtgärd för staten än att låta arbetslösheten öka ytterligare i kommunerna.
 
Staten kommer enligt rapporter att få ett gigantsikt budgetunderskott som hamnar på över 200 miljarder kronor och ska man få ekonomin blir det försämringar på massor med områden. Borgs tal om försiktighet och ansvar för den statliga ekonomin är inget annat än snack.
 
Staten har inte haft råd med de stora skattesänkningar man gjort och har ännu mindre råd med de planerade. Allt ska betalas och därför är regeringens ekonomiska politik ett fullständigt misslyckande och de enda som gynnas är banksystemen ute i hela världen då staten tvingas att öka upplåningen
 
Krisen är över i vissa sektorer men till andra har den inte kommit
 

2 kommentarer

  1. Anders Sellström

    Din logik Holmlund, var är den?
    Ena stunden angriper du regeringen för att ge för lite pengar till än det ena och än det andra. Nästa sekund angriper du regeringen för att dra på sig budgetunderskott. Välj vilken fot du ska stå på så ska jag gärna debattera med dig.

  2. Jenny Ferry

    Lennart,

    Men som val det snart är undrar jag som stundande väljare mer konkret hur Umeå ska överleva. I skuggan av Stockholm med allt mer Svensk centralisering. Och i skuggan av att världens låglöneländer har allt mer hungriga akademiker.

    Men vad ska vi jobba med i Umeå? Tror du på fullaste allvar att industrin blir kvar i Umeå så som det varit?
    Och tror du på fullaste allvar att alla vill bli akademiker i Umeå? Och alla drömmer om att starta eget?

    I Sverige är det bekvämt och enkelt att vara anställd.
    Jag undrar om inte den stora frågan är till nästa val hur Sverige ska överleva. Och gåtan hur de som vill vara anställda i Umeå ska finna jobb.

    Hur ser du på saken?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.