Lån till skattesänkningar hotar välfärden på sikt

 

Under en längre tid har vi kunnat notera så kallade ”släpp” när regeringen har släppt saker ur högeralliansens budget för att försöka maximera det mediala utrymmet. Media har lydigt ställt upp som budbärare utan att någon har fått se hur helheten ser ut. ”Vi satsar” har budskapet varit. Den observanta inser dock att det är med lånade pengar, vilket inte har förts fram särskilt högljutt. I söndags kände sig Borg tvungen att gå ut och förklara helheten före presentationen idag för det har läckt så mycket. Vi har en regeringen läcker som ingen annan.
 
Och nu har Borg insett att ekonomin krymper kraftig i år, mer än vad de har räknat med, vilket slår jättehårt mot kommunsektorn som inte får några extra medel för i år. 2010 kommer regeringen med lite nödhjälp trots att tillväxten blir svag.
 
Borg har insett att arbetslösheten ökar till 11,4 procent 2010 och 11,6 år 2011. Därför hade det varit klokt att ge kommunerna resurser för att förhindra att man gör sig av med folk vilket nu kommer att ske. Detta då de medel kommunerna har fått för 2010 inte räcker till och många kommuner måste därför höja kommunalskatten. Hur Borg kan tro att BNP ökar när också arbetslösheten ökar är dock svårt att se då högre arbetslöshet ger mindre skatteintäkter.
 
Budgetunderskottet bedöms nästa år bli 3,4 % av BNP vilket innebär att staten måste låna pengar och jag fattar inte hur man med berått mod kan låna till skattesänkningar. Jag tycker det är en idiotisk politik då allt ska betalas till slut. Reinfeldt skjuter bördan på kommande generationer när han nu strör pengar omkring sig på skattesänkningar då han tror sig vinna valet på detta för att sedan göra nedskärningarna i välfärden.
 
Reinfeldt och Borg har redan nu stora underskott i sin börs och större lär de bli, vilket inte kommuner och landsting får ha enligt gällande regelverk. Har kommuner och landsting underskott så måste det arbetas in under de kommande tre åren och då finns bara två vägar: antigen att höja kommunalskatten eller att kraftigt skära i välfärden eller möjligen en kombination av båda. Samtidigt måste man ta i beaktande att en höjning av kommunalskatten slår hårdast mot de sämst ställda.
 
Man kan alltså krasst konstatera att högerpolitikens ansikte är att låna pengar till skattesänkningar och trots att pensionärerna får några korvören till ökar skatteklyftan för dem som inte är i arbete jämfört mot dem som jobbar. Jag hoppas därför att högerallianspartierna i Umeå äntligen inser att det inte finns pengar till att genomföra de skattesänkningar som de föreslagit på lokal nivå nu flera år i rad på budgetfullmäktige.
 

3 kommentarer

  1. emil

    Vi har världens högsta skatter och en välfärd som tydligen håller på att klappa ihop. Kan det möjligen bero på att vi har världens sämsta politiker. Politiker som tror sig äga hela medborgarnas lön. Vi har dessutom världens minst effektiva offentliga sektor. Hälften av all skatt uträttar inte någonting. Låt vanliga människor få lite mer i plånboken, det gynnar alla. Och låt kapabla människor sköta välfärden.

  2. Britta Sethson

    Att vi har höga skatter beror på att det sedan länge funnits ett konsesus i landet att alla ska omfattas av välfärden och att den ska vara av hög kvalitet. I andra länder med lägre skattetryck är det oftast så att välfärden bara omfattas av de som arbetar eller de som betalar till privata försäkringar

    Personligen tycker jag att ett anständigt land ska ha en politik som ser till alla medborgares bästa. Bevare oss för införande av fattigvården igen i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.