Jobben, jobben, jobben

För att finansiera välfärden måste det finnas jobb i det privata näringslivet. Det saknas dock en aktiv jobbpolitik och en regionalpolitik som gör att hela landet ska kunna överleva. Hushållsnära tjänster har ju ingen råd med som är utan jobb och det är väl den enda aktiva åtgärd vi har hört talas om.

Det går snart inte en dag utan att vi får höra tals om företag som väljer andra länder att producera i än i Sverige, trots att det under ett par år flyttades verksamhet till Sverige. Det kan bero på att stater i andra länder sätter in mera åtgärder för att behålla jobb.

Fordonsindustrin är ett exempel men det finns flera. Företagen har själva sagt att de skulle säga upp mindre folk om de fick kompetensutveckla sin personal, men icke. Vi ser också hur Norrland utarmas med jobb och det är inte bara inom industrin utan även de offentliga jobben som koncentreras till Storstockholm. I Stockholmsområdet har man högre kostnadsläge och känner inte av krisen på samma sätt som på andra ställen.

 

En kommentar

  1. Emma

    Men snälla Lennart har du inte förståt att Norrland är utdöende…. Det dröjer ju inte länge förrän vi alla bor nere i ”stor”stockholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.