Avregleringens tid är över

 

Avregleringens tid är över
 
Så här i början på ett sekel och när vi nu går in i 10-talet är det intressant att ta del av alla bedömningar som finns om hur framtiden kommer att gestalta sig. Kairo Future är en av dessa bedömare som har gjort lite mer långsiktiga uppskattningar om vilka trender som anses troliga.
 
En trend menar de är politikens revansch, vilket jag anser glädjande. De tror nämligen att politiken tydligare kommer att ta taktpinnen igen efter den våg av avregleringar som varit. Kairo Futures drar slutsatsen att avregleringarna gick tämligen för långt, framförallt inom bank- och finanssektorn. Ett slutsats som är ganska trolig då vi under de senaste ett och ett halvt åren har fått se regeringar i hela världen som tvingast ingripa i systemen på många olika sätt. Det har till och med gått så långt att regeringar vill reglera lönerna, dvs. de bonusar som delas ut, vilket visar på att marknaden inte fungerade. Avregleringarna gick helt enkelt för långt. Ett annat avregleringsområde som kanske inte heller har fungerat optimalt är avregleringen av elmarknaden. Detta särskilt då en stor del av kärnkraftsproduktionen står stilla.
 
Den andra stora frågan är klimatförändringarna. Vi har strax innan jul fått bevittnat en klimatkonferens, som hölls i Köpenhamn, där man tyvärr inte nådde ända fram. Trots det är trenden ändå klar, miljöfrågorna klaras inte av med fler avregleringar utan kräver övergripande överenskommelser och regleringar över hela världen. Det fordras handling och ansvar från alla håll.
 
Ett annat område som är under förändring är den fria rörligheten. Det har på kort tid skett en hel del regleringar och kontroller för att folk ska få resa. De hårdaste kraven kommer från USA på samma sätt som när det gäller de finansiella systemen. Svenskt Näringslivs synsätt om mer avregleringar är alltså på väg bort. Det är istället fler regleringar som är på frammarsch inom stort som smått.
 
 
 
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.