Lärarna och lönerna

Idag har det offentligtgjorts hur SKL, kommunernas fackförbund, ser på lönerna för lärarna i framtiden och vad som behöver göras. Jag delar de synpunkter som kommit fram att man ska ha samma arbetstider som övriga som jobbar dagtid dvs. 40 timmars arbetsvecka och semester som andra.

Går man på en sådan linje frigörs ett löneutrymme vilket i sig inte är en nyhet. I Umeå har vi också framfört samma bud till facken om att vi kan höja lönerna om vi får mer tid att disponera. Budet kan inte heller vara någon nyhet för lärarfacken då man redan gjort så på många friskolor. Det har gjort att lärarna har högre löner i friskolorna men också fler timmar för undervisning samt att man på sådant sätt effektiviserat skolan.
 
Finner man inte en uppgörelse mellan parterna hotas den kommunala skolan. Fler och fler kommer då att välja friskolor då klasserna är mindre för att lärarna undervisar mer samtidigt som lönerna är högre. På sikt blir då även pensionerna högre och friskolorna får kanske lättare att rekrytera lärare som är beredd att jobba fler timmar med elever. Om den kommunala skolan enbart höjer lönerna utan att göra några förändringar av arbetstiden får friskolorna ännu mer pengar och kan ytterligare gå vidare och ge mer pengarna till lärarna eller ta ut högre vinster.
 
Inget arbetareparti
Moderaterna säger sig vara det nya arbetarpartiet vilket om något är falsk marknadsföring. Moderaterna är ett parti som tar sin hänsyn till de människor som redan idag har det bäst i samhället. De har varken satsat på de sjuka och arbetslösa och på de grupper där sjukskrivningarna är som högst, bland arbetare och lägre tjänstemän. De har istället genomfört skattesänkningar för de som tjänar bäst samtidigt som välfärdssystemet raserats för de lågavlönade arbetarna som inte har råd med tilläggsförsäkringar. Det parti som gör så är inget arbetarparti. Det är ett parti för de besuttna.

3 kommentarer

  1. S.Lenn Pettersson

    Holmlund fortsätter sina snedvridna och osanna inlägg. Att fasta statsbidraget till kommuner o landsting höjs med fem miljarder nämns självklart inte av LH. Lika lite att de allra flesta som fått skattesänkningar är låg- och medelinkomssttagare. LH säger att de inte fått något. En LH-lögn som upprepats hur många gånger som helst och inte blir sannare för det.
    Debattgreppet är bedrövligt och oärligt och sänker trovärdigheten i bloggar och debattinlägg. I VK-undersökningen säger nästan en femtedel att de har mycket lite fötroende för kommunalrådet Holmlund. Välförtjänt.

  2. Maria

    Om du vill att lärarna ska undervisa mer, ska då den undervisningen vara oplanerad och dåligt förberedd? Ska lärarna ägna sig åt barnpassning 40 timmar i veckan?

    Det har, i andra kommuner i Sverige, gjorts försök med 40 timmars arbetsvecka. En del av lärarna i den kommunen flexade sina 40 timmar och fick på kort tid ihop ett stort antal kompledighets- timmar, som man av skolledningen förbjöds att ta ut. En annan del hade fasta arbetstider och fick inte ersättning för obligatoriska arbetsuppgifter, som lades utanför dessa arbetstider. Lösning?

  3. Buster

    Misstänker att Holmlund är ensam i världen om att tro att lektioner inte kräver planering. Märkligt att man får vara såpass oinsatt och ändå leda arbetet, när det kommer till en så viktig inrättning som skolan. Lektioner utan planering och efterarbete är flum. Det stora misstaget med den svenska skolan var att göra kommunalklåpare som Holmlund och övriga ansvariga för den. Skrämmande låga kunskapsnivåer om vad som krävs, bristande eller inget intresse att göra något bättre utan istället enformiga mantror om att det inte finns pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.