Lärarlegitimation

Det är förslag på att endast legitimerade lärare ska kunna få sätta betyg. Något som Ibrahim Baylan lanserade redan under sin tid som utbildningsminister. En utredning som inte hann bli klar förrän efter regeringsskiftet.

Det är många yrken som har legitimationskrav men ibland finns det andra benämningar som certifikat eller yrkesbevis. Läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster m.fl. har det som krav och där är det lag på det. Men det finns fler områden som t.ex. byggbranschen där man har både certifikat och yrkesbevis. En del branscher har gesällbrev som är en annan form av yrkesbevis men för många branscher är det inte lagar utan avtal som styr detta. Det kanske är nog så bra för där finns en utbildning på skolor och färdigutbildning i företagen.
 
Det är märkligt att det inte har funnits legitimationskrav inom skolans område då det är ett bevis på att man kan jobbet och har tillräcklig med utbildning.
Sedan om det bara är legitimerade lärare som ska få ha fast anställning vet jag inte då de som redan är anställda har vissa rättigheter och det måste hanteras. LAS måste följas, gärna 40 timmarsvecka och semesterlagen.
 
Bra sagt av Börje Hörnlund
I en insändare tar Börje Hörnlund upp de lögner som alliansföreträdarna har ägnat sig åt i ett antal insändare där man anklagat Göran Persson för att ha överfört 250 miljarder till statskassan av AP-fonderna. Orsaken till detta var att staten tog över utgifterna som AP-fonderna tidigare hade som en del av den breda pensionsöverenskommelsen.
 
Börje skriver att siffran är rätt men att centern, moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna också stod bakom detta. Hörnlund tackar snarare Persson för att han inte överförde de sista 100 miljarderna.
 
Det är skamligt att skylla på andra då man varit med och fattat beslut. Det kanske beror på att man vill vilseleda pensionärerna för att man har olika skatter gentemot löntagare eller att man helt enkelt inte kan.

En kommentar

  1. Jay

    ”Posten å 258 miljarder kr överfördes från AP-fonden – med dess uppgift att trygga pensioneringen – till statsbudgeten år 1999 med den ohållbara motiveringen att statsbudgeten tillagts ansvaret för pensioner av ren social karaktär, främst garantipension som utgår även utan något som helst pensionsgrundande arbete. I själva verket var syftet att ta ifrån AP-fonden så mycket medel som möjligt utan att äventyra pensionssystemets bestånd.”

    http://www.veteranen.se/index.php/diskutera/2725-siffor-siffror-siffror

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.