Man ska ha råd att vara med i en arbetslöshetskassa

Det rödgröna förslaget för en förändrad a-kassa innebär att alla kommer att betala 80 kronor i månaden. Alla som betalar avgift till a-kassa får en skattereduktion motsvarande den delen av avgiften som överstiger 80 kronor per månad.

Förslaget kommer att finansieras genom lägre förvärvsavdrag. Inkomstskatteuttaget från låg- och medelinkomsttagare som grupp blir däremot oförändrat och effekten för en person med inkomst under 40 000 kronor beror enbart på vilken a-kassa man är med i. De med höga a-kasseavgifter får något sänkt skatt och de med låga a-kasseavgifter får något höjd skatt.
 
Personer som tjänar riktigt bra påverkas också av förslaget om en nedtrappning av jobbskatteavdraget. Nedtrappningen börjar vid en inkomst över 40 000 kronor i månaden och innebär att förvärvsavdraget avskaffas helt för personer med miljoninkomster.  Miljonärer får alltså inget avdrag för att arbeta.
 
Med de rödgrönas förslag till tak från 2012 (950 kronor) höjs taket från 18 700 till 26 125. Det innebär att fler människor får ut en större andel av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet. Några exempel på detta är att en grundskollärare kommer att få ut 79 procent av sin tidigare lön i a-kassa (tidigare 60 procent). En byggnadsarbetare får ut 77 procent (tidigare 59 procent) och en sjuksköterska får ut 74 procent (tidigare 57 procent).

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.