Inga ofinansierade reformer

Regeringens finanspolitiska råd varnar för att ställa ut dyra vallöften. Självklart måste man betala för sig och jag avråder bestämt från permanenta reformer som inte är finansierade.

Vi ser hur världsekonomin är i gungning då bland annat Grekland har problem med stora skuldbördor men även Spanien, Portugal och andra länder har svårigheter. Inte minst USA är ett av dessa länder. Efter förra krisen som var i början på 90-talet tog Sverige tag i sina problem och där framför allt socialdemokraterna och centerpartiet tog ansvar för att städa upp ekonomin. Men nu är det andra ljud i skällan från centern. De talar om välfärd fastän de sedan går den traditionella högervägen med sänkta skatter.
 
Den borgerliga regeringen har gjort sig av med det överskott som socialdemokraterna lämnade i statens finanser. Överskott som slösats bort på stora skattesänkningar samtidigt som man skapat stora revor i välfärdspolitiken. Det är alltså inte undra på att det kommer varningar från det finanspolitiska rådet.
 
Välfärd kostar pengar. Ska vi ha en välfärd ska den betalas och betalningsmedlet heter skatt som framför allt staten tar in.
 
Högerpolitiken med skattesänkningar på lånade pengar är en politik som inte håller. Och ännu har vi inte hunnit sett alla de nedskärningar som kommer att krävas om skatterna ska sänkas ännu mer utifrån de nya skattesänkarlöften som Alliansen har pratat om. Resultatet blir mindre välfärd för alla. Det blir därför tom retorik när man pratar om mer pengar till vård, skola, omsorg när de inte finns.
 
De rödgrönas förslag till budget och de reformförslag som återfinns där är finansierat fullt ut genom skatter av olika slag. Det är den enda vägen som finns om man ska ha reformer.
 
Regeringen har inte lyssnat på sitt eget finanspolitiska råd och kommer säkert inte att göra det nu heller. Får högerregeringen fortsätta blir det som förra gången de satt vid makten och det blir andra ställer krav på vad man måste göra. Ta bara Grekland som exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.