USA och världen

USA har under lång tid tagit på sig rollen som världssamvetet. De har deltagit i många krig runt om i världen. Krig som orsakat mycket mänskligt lidande och kostat stora summor pengar.

Kostnader som USA uppenbarligen inte har haft råd med då landet har ett omfattande budgetunderskott. Underskott som framförallt beror på stora skattesänkningar och andra ofinansierade utgifter.

USA:s har dessutom en svag ekonomi samtidigt som stora delar av dollarn sägs finnas i kinesiska händer. Kanske är det tur, vem vet. Risken att den ekonomiska krisen hade fått ännu större förlopp om inte så var fallet är omöjligt att sia om.

Men ständiga skattesänkningar för att få fart på ekonomin har gjort att underskotten växer. Trots det har man inte lyckas något vidare med att få bukt med klyftorna i samhället som istället ökar. Mycket talar för att den amerikanska drömmen kanske nu är över. Alla måste ju betala sina skulder någon gång.

Förutom de ekonomiska bekymren ställs landet också inför den katastrof som BP har ställt till med vid sina oljeborrningar. Ekonomiskt och ekologiskt vet ingen ännu vad konsekvenserna blir. USA har ju tidigare inte visat vidare stor vilja till att ta initiativ i miljöfrågan. Det går heller inte att påstå att de tagit vidare krafttag mot växthusgaserna. BP å sin sida har rekord i säkerhetsbrott och brott mot föreskrifter när det gäller olyckor. Det blir intressant att se hur Obama väljer att agera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.