Kan idrotten sätta sig över svenska lagar och domstolar

Björklöven sattes i konkurs och elitlicensen drogs in. Före detta skedde hade man försökt rekonstruera föreningen men det lyckades inte. När föreningen sattes i konkurs vidtogs en räddningsaktion från en grupp som kallas Björklövens vänner och de lyckades rekonstruera föreningen. Och efter överklagande till hovrätten så upphävdes konkursen.

Licensnämnden godkände emellertid inte denna rekonstruktion som man gjort med bland annat Malmö som hade ekonomiska bekymmer och som kunde göra en rekonstruktion utan att gå i konkurs. Man kan fråga sig vari skillnaden är då fordringsägarna förlorat pengar i båda fallen, Minns jag inte fel så var de sammantagna fodringarna som avskrevs betydligt större i Malmö än i Löven, även om inga fick ut pengar hos Löven.

Som lekman kan man fundera på om det är summan eller något annat som är den avgörande faktorn i detta fall. Idrotten har visserligen sina regler och tävlingsbestämmelser men har man bestämmelser som sätter sig över svenska lagar? Jag är helt säker på att hovrätten följt de lagar som finns som handlar om konkurser och obestånd.

I kommunerna följer vi alltid och respekterar de beslut som fattas av domstolar men idrotten går en annan väg. Sundsvall spelar kvar efter att ha åkt ut två år i rad.

3 kommentarer

  1. Lennart

    Skillnaden är ganska glasklar gentemot MIF och det vet du mycket väl. Fordringarna som efterskänktes i det fallet var 107 miljoner i gamla lån från förre ordföranden Percy Nilsson. Vilket även går att se på som att han tog ansvar för den för stora kostym han sytt upp i form av spelarkostnader. Skulle någon i Björklövens nuvarande styrelse vara beredd att ta ansvar för de 7 miljoner de shoppat upp utan täckning innan de frivilligt lämnade in en konkursansökan? Men var du lugn bara, ingen kommer att kritisera dig i Umeå för de efterskänkta fordringar du pressat kommunens bolag att göra. 🙂

  2. TC

    Hockeyn kan ha egna regler, för exempelvis så döms ju hockeyspelare bara till utvisning ifall de misshandlar en motspelare medan svensk lag skulle gett dem böter eller fängelse.
    Att i desperation begära sig själv i konkurs i precis lagom tid innan beslut om Björklövens eventuella framtid i Allsvenskan ska tas, för att hinna utpressa långivarna till att tvingas avskriva Björklövens skulder så att Björklöven kan slippa ta sitt ansvar genom att då helt enket strunta i att betala sina skulder, bör inte anses ok. Det är tveksamt om denna form av utpressning ens är laglig.

  3. Hans

    Men TC, nu får du väl ändå ge dig. Man begär sig i konkurs för att man enligt lag är tvungen. Räddningsaktionen som sedan drogs igång av Björklövens Vänner är något annat. Du borde vara tacksam för att det finns sådant hjärta bland människor i Umeå och inte kasta smuts över deras insats.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.