Borg bluffar om regeringens lönesänkarstrategi

I en artikel i Aftonbladet talar ledande experter klarspråk. Regeringens jobbpolitik bygger på antagandet att jobben blir fler bara om lönerna sänks.

Den borgerliga regeringens långsiktiga strategi är att öka sysselsättningen genom att sänka lönerna på svensk arbetsmarknad. En central del i denna strategi är den försämrade a-kassan. Lägre ersättningsnivåer, sänkt tak och differentieringen av avgifterna – allt detta syftar till att arbetslösa ska tvingas ta nya jobb till lägre lönenivåer.

Resultaten har heller inte låtit vänta på sig. De höjda avgifterna till a-kassan har trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan som nu är försäkringslösa. Detta tillsammans med nedrustningen av den aktiva arbetsmarknadspolitiken är en del av regeringens lönesänkarstrategi.

Framtidens jobb skapas genom investeringar i utbildning och forskning, kompetensutveckling, investeringar i infrastruktur, bostadsbyggande, välfärd och ett konkurrenskraftigt näringsklimat. Då går det inte att hålla på och sänka lönerna.

 
Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och ordförande i regeringens Finanspolitiska råd, säger att regeringen sannolikt gör bedömningen att den inte klarar att ta hem debatten om att jobbskatteavdraget leder till lägre löneökningar.

Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv, är inte på samma linje. Han säger att ”En lönesänkning låter farligt. Vi har en regering som är räddhågsen av sig i många frågor.”

Per Jansson, tidigare statssekreterare hos finansminister Anders Borg och i dag avdelningschef på Riksbanken, säger att sambandet är självklart: när fler pressas ut på arbetsmarknaden kommer den ökade konkurrensen om jobben att leda till en allmän press nedåt på lönerna.

Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, uttrycker oro för att regeringens politik skapar en permanent lönepress nedåt och menar att det finns en risk att Sverige går en amerikansk utveckling till mötes där stora grupper av löntagare inte får några löneökningar alls.
 

En kommentar

  1. Arbetare

    Tack Holmlund för ett mycket bra inlägg, hoppas många läser det.
    M mörkar tyvärr sina avsikter på många områden, klarspråk och öppenhet är inte deras motto. Bara en liten krets inom M är insatta, tror jag. Jag tror tom att många inom de egna leden inte genomskådar avsikterna med den egna politiken. Det kan man ju avläsa på M-bloggarna här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.