Sjuk och arbetslöhetsersättningarna ingår inte i välfärdens kärna enligt Anders Borg

 

Under den ekonomiska debatten i TV i tisdags från Umeå fick vi ett klart och tydligt besked att ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen liksom de andra reglerna inte tillhör välfärdens kärna enligt Anders Borg.
 
Det innebär att vi egentligen kan förvänta oss vilka nivåer som helst och skulle det behövas stramas åt i ekonomin t.ex. för att sänka skatterna kan ersättningarna sänkas.
 
Jag har förstått detta tidigare då man höjde a-kasseavgifterna kraftigt för att få råd med skattesänkningarna och även med de fruktansvärda regelförändringarna i sjukförsäkringen för allvarligt sjuka.
 
En fördyrad a-kassa ingår självklart också i strategi att försvaga facket och att därmed mer eller mindre tvinga bort medlemmar från facket vilket också lyckades när avgifterna höjdes och även en obligatorisk a-kassa tillhör den strategin
 
Som sagt ersättningsnivårena tillhör inte välfärdens kärna och inkomsttrygghetsprincipen som varit en hörnpelare i svensk politik dras undan och jag förstår inte hur folkpartiet som stått bakom detta helt gett upp den linjen.
 
Hur ska folk kunna våga köpa bostad om de inte har en hyfsad nivå i ersättning om man blir sjuk eller arbetslös. Ska de tvingas till privata lösningar som de inte egentligen har råd med för att få låna till huset och det är säker krav som bankerna kommer att ställa.
 
Det tillhör inte välfärdens kärna att ha en ersättning när man blir sjuk eller arbetslös som det kan gå att leva på. Tack för svaret Borg, välfärden raseras med dig som finansminister
 

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    Din kollega Andreas säger att det bara är en TOLKNING av Borgs uttalande men du slår vidare på stora trumman i syfte att skrämma folk med att de får gå från hus och hem om Alliansen vinner om de skulle bli sjuka eller arbetslösa. Men givetvis skall det vara en väsentlig skillnad i levnadsstandard om man är sjuk eller arbetslös kontra om man arbetar. Men vänsterns planerade höjningar av skatten på hus och löner talar ni däremot tyst om. Däremot vill ni höja ersättningarna för de som INTE arbetar. De som arbetar kommer aldrig i längden att acceptera ett ännu högre skatteuttag.

  2. Curth B

    Självklart så ingår ju sjukersättning och en bra a-kassa till välfärden. Liksom en bra arbetsmarknadspolitik så gör att man kan bytta arbetsinrikning om det skulle behövas. Alliansen kör vårt land i fördärvet VEM är det som byggt detta land till dagsnivå DET ÄR SOSSARNA.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Mr Cool (2010-08-26 11:51)
    Om du går in på svt paly och letar i den ekonomiska debatten får du själv höra vad Borg sa. Att du är så feg at du inte törs tala om vad du heter. Jag tycker VK automatiskt ska ta bort alla annonuma inlägg och även kommentarer under nyhetsartiklarna

  4. Mr Cool

    Lennart, på vad sätt är signaturen Curth B ovan mindre anonym än jag???? Eller accepteras hans anonyma åsikt bara för att du tycker att den är riktig?

    Jag vidhåller att Umeås sossar bara TOLKAT vad Borg sa och försöker göra det till en sanning i syfte att smutskasta. Men pampfasoner som du uppvisar känns igen.

    Jag förstår att det är irriterande med besvärliga frågor. Jag har tidigare fått däcken sönderskurna på min BMW i solidaritetens namn så därför är jag försiktig med min identitet. En Vindelmoderat har ju dessutom blivit hotad av en vänsterbloggare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.