Se över vallagarna

VALLAGARNA BÖR SES över så att väljarnas vilja får fullt genomslag. I Umeå har vi över 1000 röster mer än alliansen men ändå ett mandat mindre. Samma sak skedde i Vilhelmina förra mandatperioden.

Om alliansen gått till val med en gemensam lista hade situationen varit annorlunda och visst kan man fråga sig om det ska vara olika listor för olika partier när man ändå tänker driva samma politik. Det ser ju bl.a. ut som om centern har fått bära en tung förlust för allianssamarbetet.
 
Enligt Svenska Dagbladet saknar Sverigedemokraterna ledamöter i 52 kommuner och det är 63 st. tomma stolar i fullmäktigeförsamlingarna. Frågan är om man ska få ställa upp och rösterna räknas när det inte finns några registrerade kandidater.
 
Vallagarna ändrades ju efter att Offensiv i Umeå använt socialdemokratiska kandidater på sina valsedlar och dessutom kallat sig socialdemokrater, fast de tillhörde ett annat parti.
 
Finns det tomma stolar och inga kandidater bör det ske en omräkning av mandatfördelningen då det finns bestämmelser om hur många kandidater det ska sitta i kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Dagens vallagar passar inte när det blir många partier och därför bör de ses över.
 
Däremot kan man nog inte, eller ska inte, göra något åt ett system där det som hände i Gällivare skedde att en kandidat hoppar av för Sverigedemokraterna direkt han blivit vald. Är också osäker på om det där fanns fler kandidater.

3 kommentarer

  1. UriahHeep

    Klart man ska få ställa upp i kommunval fast man inte har någon representant där. Tycker istället man ska få fylla stolarna om det saknas personer, vilket numera är olagligt. För mig en sanslöst konstig lösning.

  2. UriahHeep

    Jag vet att det är folket som väljer, därför tycker jag att de partier som helst plötsligt får mandat de inte kan tillsätta borde kunna få ta dit personer i efterhand. Tomma stolar är inte bra för någon part i detta…

    Varför ska man inte få ställa upp i alla kommuner? Vill folket rösta på något annat parti beror det på något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.