Stoppa slaveriet i bärplockarbranchen

 

Bären är en viktig produkt som sköter sig själv tills de ska plockas. Rätt omhändertaget så kan det på sikt vara en viktig exportprodukt har det visat sig i de bärprojekt som pågår.
Nu har det under många år varit ständiga mediabilder om hur bärplockningen fungerar.
Sverige ska inte tillåta ett system där människor lurars till vårt land med fagra löften om stora inkomster och många får hyfsade inkomster om det finns bär. Nu har vi sett vad som hände i Storuman och nu senast i Fredrika där människor får fara hem utblottade.
Så här får det inte fortsätta, självklart ska det finnas någon form av garantier så att inte plockarna tvingas åka hem utblottade och i ärlighetens namn blev inte heller den nya konstruktionen någon garanti.
Hur ett regelsystem ska se ut kan man självklart diskutera men det minsta jag tror man ska kräva är att de som lockar hit folk ska stå för resor och uppehälle för då kan det inte bli en katastrof med stora skulder
Det här är ett ansvar som regeringen måste ta och säkerställa hur det ska gå till

En kommentar

  1. Jimmy Lindberg

    Finns det något man kan göra på kommunal nivå för att ge utländska gästarbetare bättre villkor? Även om Umeå inte är utsatt. Har Umeå någon strategi gällande detta problemområde?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.