Banksammanslagningar

FINNS DET NÅGON KONKURRENS inom banksystemet? Som en följd av krisen har bankerna tagit olika ansvar. Inte alla har tvingats ta hjälp av staten och en del har varit i andra länder och spekulerat bort en hel del pengar. I andra länder har också banksystemen mer eller mindre tvingats ta hjälp av staten för att överleva.

Girigheten i banksystemet med bonusar är väl känd. Därför är det svårt att analysera om det är bra eller dåligt med ett samgående som nu spekuleras om inom bankväsendet.

Bland annat har en sammanslagning med Swedbank och SEB spekulerats i samtidigt som samma gissningar har gjorts om Swedbank och Nordea.

Men som sagt, vad skulle ett samgående göra för nytta annat än ett större baskapital att spekulera med och därmed kunna sätta sprätt på och världens regeringar i ännu större besvärlighet.

Först och främst behövs det omfattande reglering över hela världen istället. Jag tror att fusioner och större banker kan leda till större risker, vilket redan har visat sig med jämna mellanrum och att det är en risk för skattebetalarna.

 

5 kommentarer

  1. ceko

    Du har helt rätt i ditt påstående att konkurrens saknas i bankvärlden och en sammanslagning medför bara mera kapital att ”spekulera med”. Men det är inte bara i bankvärlden som konkurrensen är satt ur spel i Sverige. El-marknaden, bensinbolagen är också branscher där alla har i stort sett samma priser. Om det någon gång händer att ett bensinbolag sänker priset så kallas det ”bensinkrig”.

  2. Andreas Bjerke

    Det är alldeles för dålig konkurrens, men faktum är att det enbart är kundernas fel. Varför inte uppmuntra utmanare och uppstickare? Varför stannar svensken som kund hos en storbank? Är det kanske inte t o m så att Lennart själv är gammal swedbankkund? Vi har alla ett ansvar att byta bank och uppmuntra just den konkurrens som saknas.

  3. Mr Cool

    Lennart, på vad sätt är bonuar girighet??? Är det inte ett bara ett belöningssystem som givetvis måste ha rättvisa mätpunkter. Men då kanske även krav på övertidsersättning också bara är ett utslag av girighet likväl som krav på löneökningar. Då uppstår följdfrågan varför man skall ha extra ersättning på arbete utöver 8-17??????

  4. Sailorn

    Mr Cool

    Ja,du verkar inte ha sett hur bonusar räknas, det har inget med att det är en belöning, de sätter tex egna mål,och överträffas dessa så får de bonusar. ta banker, alla banker ger bonusar för att t ex aktiekursen gått upp, om alla bankers aktier har stigit så beror det ju inte på att t ex SEB’s ledning har gjotrt extra bra jobb eller hur? Kolla bonus hos HQ bank, banken är bankrutt,men bonus ska de ha??

    Lönen efter 8-17 kallas övertidsersättning, inte svårt fatta

  5. Klas Stenberg

    Hej!
    Det gör ont i mitt hjärta att varje dag måste vakna i en kommun där ledningen jobbar heltid för att se till att de kreativa idéerna för Umeås utveckling inte ska träda i kraft… Ledsamt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.