Fredspriset utsett

FÖR NÅGRA DAGAR SEDAN utsåg Norska nobelkommittén Liu Xiaobo till fredspristagare. Han sitter i fängelse och nu har hans frus telefon stängts av.

Fredspriset har förändrats då Nobelkommittén vid upprepade tillfällen gjort val som varit svårtydbara när det gäller pristagarna och deras några avgörande insatser för freden.

Visserligen har det varit förkämpar för ett bättre liv för människor, som t.ex. moder Teresa men många andra kan knappast ha bidragit till fred som varit bestående under en längre tid som Golda Meir och Anvar Sadat för där var det en vapenvila som inträffade.

Den kines, Liu Xiaobo, som nu fick fredspriset kommer troligen aldrig att få hämta det. Det framgick direkt när man hörde de kinesiska myndigheternas reaktion. Det är viktigt att opponera där man inte följer de grundläggande demokratiska rättigheterna men frågan är om det i detta fall inte kommer att vara till nackdel för de oppositionella i Kina och därmed bidra till ökat förtryck. Vi får hoppas att så inte är fallet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.