Ekonomipriset till Nobels minne

ÅRETS PRISTAGARE FÅR priset för analys av marknader med sökfunktioner. Deras hypotes som de utrett är varför så många är arbetslösa samtidigt som det finns lediga jobb. De har också undersökt hur den ekonomiska politiken kan påverka arbetslösheten. Akademin tror att den teori som de tre har utvecklat kan besvara de frågorna. De tror också den kan tillämpas på bostadsmarknaden där säljare och köpare har svårt att nå varandra.

Att det tar tid för arbetsgivare att hitta de jobbsökande kostar pengar och pristagarnas teori förklarar hur arbetslöshet, lediga jobb och löner påverkas av regler och ekonomisk politik. Slutsatsen som dras i och med deras teori är att högre arbetslöshetsersättning leder till högre arbetslöshet. Det finns i pressmeddelandet från Vetenskapsakademin.

Att högre ersättning ger högre arbetslöshet är en slutsats i teorin som nu belönas med ekonomipriset men det är ”inget politiskt ställningstagande”, säger priskommitténs ordförande.

Jag tror det finns all anledning att fundera över hur sådana här pris ges ut. De ekonomiska teorierna har inte rosat världens ekonomi och de teorier som har gett priset har sällan gett resultat.

Sen till uttalet ”inte politisk” som kommittén säger. Men det är ju en teori att ju mer man pressar ner ersättningarna och därmed lönerna desto bättre blir samhället?! Och det är alltså inte politiskt?

Ta bara utvecklingen i Sverige. Regeringen har pressat ner ersättningar till arbetslösa och främst unga, som i de flesta fall ännu inte har tjänat ihop till en arbetslöshetsersättning. Samtidigt har aldrig så många ungdomar varit arbetslösa som nu. Vi har en massarbetslöshet i Sverige, trots det får Sveriges unga ingen eller liten a-kassa. Alltså har teorin som nu fått ekonomipriset fel.Man skulle kunna tro att det är ett beställningsjobb till Riksbanken.

Att regeringen tror på modellen sägs nu på morgonen, vilket är lätt att se – då de faktiskt försämrat ersättningssystemet, men modellen som välfärdsmodell har inte visat sig fungera. Regeringen har infört en modell som inte fungerar i verkligheten. Än märkligare är att Centerpartiet tycker att ersättningarna är för höga då de uppgår till 50 % av lönerna.

Ekonomiska teorier i all ära men den globala ekonomiska krisen beror på ekonomiska teorier som de har i bagaget.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.