Uppgörelse om hur Umeå styrs

IGÅR GJORDE VI SOCIALDEMOKRATER EN UPPGÖRELSE med Vänsterpartiet om hur Umeå ska styras och hur välfärden ska se ut för mandatperioden. Styrningen utgörs av att vi har samma mandatfördelning i alla styrelser och nämnder som idag och i utskotten.

Vänsterpartiet blir ordförande i Tekniska nämnden, Fritidsnämnden, Jämställdehetsutskotet ett utskott under fullmäktige, och parkeringsbolaget och vi inrättar ett kommunalråd för jämställdhet och samordning verksamhetsområdet barn och unga.

 

Vi har två kommunalråd och då ingår kommunstyrelsens ordförande som blir ordförande i arbetsutskott och näringslvis och planeringsutskott, vi har ordförande i personalutskott, kulturhuvudstadsutskott,socialnämnden, för och grundskolenämnden, gymnasienämnden, kulturnämnden,byggnandsnämnden, miljönämnden och de tre kommundelsnämderna och ordförande i energibolaget , bostadsbolaget, bolaget med godsbangården och resecentra, och det bolag som driver gamla regementet , vatten och avfallsbolaget, samt hamnbolaget

De som trott att vi skulle kunna fortsätta som förut med ett minoritetsstyre och klara av budgeten vet inte hur en kommun fungerar. Vi socialdemokrater fick visserligen fler röster än alliansen tillsammans men ett mandat mindre.

Då är det omöjligt att få igenom en budget även om man kunde tänka sig att Vänsterpartiet eller något annat parti eventuellt stött oss i en kontraproposition i fullmäktige, men det har varit att sitta med handklovar. Därför har vi gjort en uppgörelse med Vänsterpartiet som innehåller både en teknisk valsamverkan och ett politiskt innehåll.

Vi har enats om hur överskottet ska fördelas som uppstår i år (2010 års ekonomiska resultat). Det ska gå till ett förebyggande projekt som kallas sociala investeringar, ett projekt som är liknande det som vi idag kallar Tildaprojektet.

Vi ska också göra ett sysselsättningsprojekt likande det som Baltic avsatte pengar till. Det gör vi för att regeringen inte har tagit sitt ansvar för ungdomsarbetslösheten. Arbetsmarknadspolitiken är egentligen ett statligt ansvar men vi tycker det är fel att en hel ungdomsgeneration ska drabbas av regeringens uteblivna satsningar och därigenom utanförskap. Vi ska även skriva ner värdet på en del fastigheter. Att vi använt överskottet till olika åtgärder är ingen nyhet, däremot har det förut framförallt gått till pensionsavsättningar.

För framtiden är det precis som vi socialdemokrater lovade i valrörelsen; att vi ska prioritera välfärden före skattesänkningar. Det var ett vallöfte från oss, liksom för Vänsterpartiet.

Vi säger därför att vi först ska ta oss an volymökningarna därefter höjd standard, framförallt inom äldreomsorgen, sedan barnomsorgen och kollektivtrafiken.

Det kommer vi att klara genom att vi får mera betalt för elen och vi ska även se om inte skatteintäkterna är högre än vi beräknat. Vi dock naturligtvis, som alltid, att följa regeringens prognoser.

Det finns lite mer detaljer men de kommer att presenteras längre fram, men välfärden står i centrum och det är viktigare än skattesänkningar. Mindre skatt ger mindre pengar och därmed mindre välfärd.

Vi tar också ansvar för att Umeå kan styras och vi fullföljer en tradition att alliansen får samtliga vice ordförande istället för att vi och V skulle tillsätta dessa som man gör i många andra kommuner vilket vi tycker är bra ur demokratisk synpunkt.

4 kommentarer

  1. Anders

    Var snäll och släpp handbromsen nu Lennart så att Umeå kan utvecklas och bli en attraktiv stad.

    Tack på förhand Eriksson, A.

  2. Amanda Lind

    Det är spännande att följa politiken i Umeå, även om det numera är på avstånd. Roligt att ni kommit överens med varandra på ett generöst sätt, S och V! Även om samarbetet inte är Rödgrönt 🙂

    I Härnösand har S, V och MP ett bra samarbete och lyckades åstadkomma maktskifte i kommunvalet. Nu pågår förhandlingar för en klok majoritetsöverenskommelse med det blivande kommunalrådet Fred Nilsson (S) i spetsen.

    Även om förutsättningarna för våra kommuner är olika, kan jag fortfarande inspireras av Umeås kommunpolitik. Det var roligt att läsa dagens vk.se.

    Vänliga Hälsningar,
    Amanda Lind (MP)

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Anders (2010-10-13 10:41)
    Bli ? Vi är ju redan men den går att göra attraktivare ändå. Tror dessutom att vi måste bli lite kaxigare och tala om hur bra vi är och det gäller inte minst våra företag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.