Kommunal svältkur

SOM JAG BEFARADE REDAN I VALRÖRELSEN ser det besvärligt ut för kommunerna framöver. I Umeå får vi runt 10 miljoner mindre att röra oss med än i den prognos som regeringen levererade i våras. Man kan ju fråga sig varför vi fick en sådan glädjekalkyl. Kanske var det för att visa att Sverige var på rätt väg eller för att mörka att det kommer att bli tufft med välfärden.

Men det är illa när ledande borgliga politiker basunerar ut hur bra det går för Sverige när många kommuner har det riktigt riktigt tufft. Har också pratat med Nordmaling som tappar runt 4 miljoner i intäkter vilket innebär tuffa besparingar.

Frågan är om det inte behövs en ny kommunstruktur där kommunerna blir större till befolkningstalet. Det finns flera kommuner i vårt län som har en befolkningsmängd som är mindre än 5 000 invånare. Och jag är övertygad om att det riskerar att skapa en för stor överbyggnad för att klara av verksamheterna. Pengar som istället kunde användas till grunden i kommunerna, främst äldreomsorg och skola.

Kommunsammanslagningar är ju ett alternativ men det går också att göra mer tillsammans. Det gör att resurserna kan användas till annat. I sådana diskussioner är det viktigt att alla parter känner att man får del av samarbetet och att man inte sitter och räknar på enskilda jobb i den egna kommunen. I Umeå har vi försökt få bort en hel del stuprör genom att göra en förvaltning av hela kommunen. Vi tror att det kan komma att innebära kostnadsminskningar. Resurser som då kan prioriteras till våra grundverksamheter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.