S-planerar kupp i Vilhelmina enligt VK, men det är inte kupp när det görs så i andra kommuner

 

S-planerar kupp i Vilhelmina, säger VK-rubrik.
 
VK har alltså en rubrik med det namnet. Med kupp menar man nog i detta fall att majoriteten ska tillsätta både ordförande och vice ordförande. Med detta så har ordet kupp fått en ny betydelse. Det finns många kommuner där majoriteten tillsätter både ordförande och vice ordförande i styrelser och nämnder. I Vindeln tillsätter den borgliga majoriteten både ordförande och vice men det är inte kupp då enligt VK.
 
Motivet att tillsätta även vice ordförande är att om ordförande är borta så ska vice gå in och ta över klubban vid det mötet och vara av samma parti eller av samma valgrupp. Det finns självklart mycket i det resonemanget. I Umeå gör vi dock så att alliansen tillsätter alla vice ordförande men det sker ju via en politisk överenskommelse som vi tycker passar i Umeå. Förra perioden hade vi två grupper oppositionspartier och då var det bara alliansen som hade vice. I Skellefteå har socialdemokrater och vänsterpartister vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.
 
Jag ville bara visa att ordet kupp är bara snack för någon relegering av detta finns inte i kommunlagen. Det som regleras i kommunlagen är rätt till platserna. När det gäller Vilhelmina så är jag övertygad om att det är interna kamper i allianspartierna som ligger bakom detta och det skulle inte alls vara främmande för mig att det är utbyggnaden av Vojmån som gjort att det blivit så.
 
 
Där ger han sin syn på de interna frågorna i sitt parti och det skulle inte alls ha förvånat mig om inte Kärkkinen också tackat ja om han fått erbjudet som vice i kommunstyrelsen.
 
Ja, som ni förstår har man rätt att välja en vice ordförande från den styrande majoriteten och det är inga kupper.

24 kommentarer

  1. Karl

    Man undrar vart politiken är på väg. Det verkar inte längre finnas utrymme för förståelse och en samsyn som skall gynna samhället i stort. Endast politiska poäng som gynnar på det personliga planet. Tyvärr är inte du Holmlund bättre, hur det gått till i Vilhelmina har jag ingen aning om. Men att det var överraskande har ju inte undgått någon.

  2. Mikael Fjällstedt

    Jag har följt dom artiklar som VK har skrivit den senaste veckan angående vår lokal politik. När man sedan skrev att vi blivit polisanmälda och dagarna senare kunde konstatera att det inte inkommit någon sådan, tycker jag personligen att måttet var rågat.

    Det känns i detta läget som att journalistiken i Vk är hämtat från en ”ding ding värld” och inte från lokal seriös journalistik.

    Men, men det är ju bara min högst personliga tanke. Inget VK behöver skapa någon rubrik i stil med ”Socialdemokrat i Vilhelmina på väg till månen”.

  3. Arbetare

    Jag tycker det är strongt av dig LH, att du lyckas skapa
    rubriker i Vk i stort sett varje dag.
    Inte många förunnat. Jag hoppas du får honorar, el vad
    det kallas, då du fyller många spaltmetrar.
    Fortsätt bara, du gör det bra!

  4. Erik

    Nu var det ju inte den omständigheten att den styrande majoriteten valde vice ordförande som var ”kuppen” utan det sätt på vilket det skedde!

  5. Lennart Holmlund

    Svar till Erik (2010-11-12 18:06)
    Om du är läskunnig så var det inte det jag kommenterade utan VK skrev att inför valet av ny vice ordförande planerad S- en kupp. Saklighet och sanning är viktig för en seriös debatt och ska man svara på bloggar ska man först läsa vad jag skrev eller vad andra skriver

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Mikael Fjällstedt (2010-11-12 17:30)
    Är det sant så är det ju märkligt, men jag såg inte vad de skrev om den personen som sa att han skulle polisanmäla eller om han sa att han gjort det. Men tala om mobbare internt i borgligheten där upp speciellt i vojmåligan

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Karl (2010-11-12 16:10)
    Man åker aldrig dit om man säger som man tycker och aldrig ljuger. Det är det det handlar om, Det är inte ovanligt att en majoritet tillsätter både ordförande och vice. Jag känner många vilhelminapolitiker i Vilhelmina men vad vi pratar med varan i förtroende det hägner jag aldrig ut, men bland borgliga partier är dt mycket interna intriger i kommunen och kom ihåg att Maria flydde folkpartiet då hon inte fick bli dess ledare och då tog centern emot henne med öppna armar

  8. Erik

    Jag utgick från att den VK-rubrik som du nu kommenterar handlade om det som hänt i Vilhelmina och det kuppartade sätt som valet gick till på. Handlar artikeln om något annat var det ett missförstånd från min sida och ingen medveten osanning och osaklighet! Ursäkta att jag störde så här på fredagskvällen.

  9. Fredde

    Nog är det väl så nära kupp man kan komma va? S i Vilhelmina röstade ju fram en egen kandidat från motståndarna. Det vore ju det samma som om Löven skulle välja vilka spelare som ska representera motståndarlaget. Vad jag förstår så fanns det samma planer för detta i Nordmaling vid förra valet och då röt du till på skarpen. I alla fall enligt Ulla-Majs blogg. Denna gång är Ägren som skriker. Lite synd att ni måste göra blockpolitik av något som egentligen bara är dålig uppförande oavsätt om det är S eller M eller annat parti som gör sånt här.

  10. Karl

    Jag skulle jag vilja se hur du själv skulle reagera om dina politiska motståndare nominerade andra personer som ni inte själva nominerat och tagit fram. För det är precis det som hänt i Vilhelmina. Man har alltså i ett försök att undergräva den demokratiska processen nominerat helt andra personer. Orsaken till detta är ju bara att skapa splittring. En välbeprövat härskar kultur är att splittra och skapa osämja mellan sina rivaler och konkurrenter, vilket man inte väntade sig av ett modernt demokratiska politiskt system. Det är skamligt och ett lågvattenmärke för det politiska etablissemanget.

  11. Varning för Social-kommunismen i Vilhelmina

    Att majoriteten skall eller bör välja oppositionsrådet faller på sin orimlighet.
    I sådana situationer skall majoriteten hålla bort sina fingrar i demokratisk anda.
    Det är så flagrant att se hur Storholmlund försöker vrida till vad som egentligen har inträffat.
    Socialdemokraterna har gjort bort sig och visat en mörk sida när makten är tillräckligt stor.
    Dessutom visar bloggaren tendenser på ”män som hatar kvinnor” när han börjar ifrågasätta att det vore något märkligt att en kvinna har bytt parti.Va?
    Försök visa respekt för demokratin och blås inte upp dig för du kan ju spricka!!

  12. Christine Svensson

    Lennart. Jag brukar läsa dina bloggar. Är det verkligen du som skriver alla – själv tänkte jag? Du har inte samma språk liksom… Sedan läser vi nog och tänker/tolkar olika, jag tänker på tidningsartiklarna.

  13. Lennart Holmlund

    Svar till Karl (2010-11-12 19:59)
    Håll dig till sanningen, det var Lars Eliasson som nominerade sig själv. jag vet ju mycket väl vilka som skapat splittringen i Vilhelmina och de kallar jag Vojmåligan. Så blir det om inte vissa pariter rokar ta beslut om vad man står för och överlämnar en komplicerad fråga till folkomröstning, de som inte tar beslut inom det sytem vi har och att folkomröstningar är rådgivande, då blir det så här men sist men inte minst du är en av de fegisar som inte törs stå med ditt riktiga namn så du kanske rent av tillhör den inre kretsen, eller är säker på att det är så.Du tillhör demokratins dögräv

  14. Lennart Holmlund

    Svar till Fredde (2010-11-12 19:53)
    Du tillhör de som inte läser vad jag skriver. Vk,s artikel handlar om valet efter Lars Eliasson och även du tillhör de fegisar som döljer sig bakom annonyma hot-mail och du tillhör säkert en krets som bvara sitter och försöker lura folk

  15. Lennart Holmlund

    Svar till Erik (2010-11-12 19:49)
    du måste nog lära dig läsa innan du kommenterar artiklar. VK,s syn på kuppp är olika i olika kommuner . I Vindeln tillsätter den borgliga alliansen både ordförande och visee och jag har också redovisat vad lagarna säger. Fegis äyr du då du inte törs tala om vad du heter och det är typiskt för Vilhelmina kampanjen, För att vara ärlig så vet jag att många utanför den inre slutna maktkretsen bland högeralliansen inte alls heller ville har Maria, en överlöpare från folkpartiet då hon inte fick de uppdrag som hon ville

  16. Lennart Holmlund

    Svar till Varning för Social-kommunismen i Vilhelmina (2010-11-12 20:19)
    Det finns inget som säger att oppisitionsrådet är vice i komunstyrelsen, men i vilhelmina ska alliansen ner möjligheterna för att kunna ha en oppisition. Kommunalagen reglerar inte detta heller och då tycker du att dina kollegor i Vindeln gör ett lagbrott.
    du sitter också sjölvklart i den inre slutna cirkeln i Vilhelmina och bara för din informations skull vet jag mycket väl hur den slutna kretsen i alliansen agerar och styr utan demokrati, Vojmåmafian som splittrat alliansen

  17. Karl

    Jag utgick från att detta gällde den KD nominering som Sossarna gjorde utanför det politiska ramarna. Inte Lars Eliassons egen nominering, vilket i sig också var märkligt. Nä! nu pratade jag om Sossarnas aktiva handling att nominera Håkan som inte ens var valbar vid senaste valet…Detta handlande är en som jag skrev ”välbeprövat härskar kultur är att splittra och skapa osämja mellan sina rivaler och konkurrenter”. Jag tror inte att du själv eller andra S kamrater skulle finna sig i att den Svenska demokratiska modellen ”våldtogs” på detta sätt.

  18. Fredde

    Får ta tillbaka lite av det jag sa. Jag ser nu på VK vad för artikel du syftar på i din blogg. Det är självklart ingen ”Kupp” om S redan före valet säger att man kan tänka sig ta alla posterna själva. Som du säkert förstår så syftade jag och tydligen fler än jag på de artiklar som varit i VK om valprocessen i Vilhelmina vilket jag står för kan kallas kupp.

  19. tystad alliansare

    Vi är många inom alliansen Vilhelmina som är glada över det som hänt men vi vågar inte säga nåt öppet.
    Det finns många dogmatiska personer som styr och ställer.

    Vid sammanträdet med kommunstyrelsen dagarna efter valen så var stämmningen på topp. Ingen sörjde förlusten av Göran Jonzon eller Maria Kristoffersson.

  20. Marionetteater

    Ordföranden i KD i Vilhelmina tillika kyrkoherden Ronny Thellbro styr och ställer som vanligt. Han predikar om den gudomliga kraft som styr från ovan. I Vilhelmina styr han KD från ovan likt en regissör av en marionetteater.

    Frågan är inte om verkligheten ska hinna ikapp honom, utan när.

  21. Max Fredriksson

    En intressant detalj i sammanhanget är att Maria dan efter valdagen var helt inställd på att vi i sossarna skulle ta både ordförande och v.ordf posterna i ALLA nämnder. Men nu när valfullmäktige inte gick som hon själv ville så gör hon m fl en stor affär av det hela.

  22. En som minns

    Bra Lennart att du tar upp historien om Maria Kristoffersson. Hon lämnade folkpartiet när medlemmarna inte ville ha henne som ledare. Hon har hela tiden satt sig själv och sin egen karriär i främsta rummet. När hon får motgångar så kör hon kvinnosaksgrejen och hur synd det är om henne på grund av att hon är kvinna och inte får de poster hon vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.