Skyll inte bara på läkarna att läkarintygen är fel ifyllda, fel för vem

 

Hälften av alla läkarintyg som skickas till försäkringskassan är felaktigt ifyllda. 2009 var det var fjärde enligt SKL. Regeringen vill höja kvaliten på intygen och ger 35 miljoner till de landsting som har hälften rätt.
Jag tycker man gör det för lätt genom att skylla allt på läkarna och landstingen. Med erfarenhet från att Bernt Andersson utsattes för mordförsök är jag långt ifrån säker att det är sjukvårdens fel.
Vill man få ordning och reda så går det att tala om vad som behöver stå där. Men jag tror att det omfattande byråkratiska system som försäkringskassan ska ha gör att läkarna får jobba mer med byråkrati än med patienterna som är deras uppgift, att behandla och bota.
Jag är också helt säker på att försäkringskassans personal tycker det sker mycket som är onödigt men det är ju ytterst regeringen som via krånglet i sjukförsäkringen ville ha ned kostnaderna som har byråkratiserat upp detta.
Jag tycker att läkarna ska behandla patienter och att intygssystemet ska vara enkelt och klart att fylla i. Jag är helt säker på att man gör fel som beskyller läkarna och sjukvården för felaktigt ifyllda läkarintyg. Läkarens uppgift är att tala om att folk är sjuka och vad de sjukskrivs för men försäkringskassan har under lång tid gjort andra bedömningar och nekat ersättning till folk som varit oförmögana att jobba

2 kommentarer

  1. Galen Pannan

    Det intressanta läste jag bara för någon dag sedan där en politiker i länet uttryckligen skrev att det inte är läkarens uppgift att bedöma om en person har arbetsförmåga, det är försäkringskassans och arbetsförmedlingens uppgift.
    […]
    Ja, de har bevisat att försäkringskassan kan köra över läkarintyg hur de vill.

  2. Krister Klermalm

    Det är mer i rimligens namn att det är Arbetsförmedlingen borde avgöra arbetsförmågan inte FK. Af har anställningarna att göra med ändå inte FK. Samtidigt är det en sådan administrativ slöser av våra skattemdel resurser att det ska ansökas hit å dot och intyg detsamma som även kan gälla inom alla instanser trots det är dags dato med adress till den ena på.

    Vad i helsike hur kan det köras över uppbenbara sjukdomar som fibromyalgi är varaktig där vissa har absolut värk konstant att bara klär sig är ansträngande nog. Även dessa far illa trots alla läkarspecialisternas utlåtande. Hur kan 5 läkares experis var lägra tyngd hos en enda administrativ läkare (ens sådan finns på det lokala kontoret) på FK.

    När ska andra politiker se att det behövs en omkonstruktion av välfärdssytemen och sluta med lappningar av reformer som inte är hållbara i rättsäkert och tillitfull trygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.