TV 4 fälldes av granskningsnämnden

 

TV 4 fälld av granskningsnämnden
 
Det är inte ofta folk ids anmäla media till granskningsnämnden för fel i reportage men det gjorde professor Roger Henriksson när de hade gjort ett reportage om att han använt Universitetspengarna på ett vidlyftigt sätt.
 
Nu har 2 av reportagen fällts av granskningsnämnden för att reportagen strider mot kraven på saklighet och gör dessutom intrång i hans personliga integritet. Visst måste han känna sig glad över detta men det straff TV 4 får är alldeles för lågt för det de orsakat.
 
De ska på lämpligt sätt offentliggöra att granskningsnämndens beslut. Det är det som är det löjliga och som gör att ytterst få ids anmäla. Fanns det rejäla påföljder för de som sprider lögner tror jag sanningshalten i alla reportage skulle öka.
 
Det blev stort genomslag för de reportage som gjordes och som de allra flesta media citerade men de fälls inte trots att de inte kontrollerade sanningshalten och behöver inte heller dementera även om både VK och VF haft inne reportage den 19 maj att TV 4 fälldes men ingen av dem sade att de hade skrivit om detta med hänvisning till TV 4.
 
Jag tror dessutom att granskningsnämnden utses av medierna själva. Jag har ingen klar uppfattning om hur man ska komma tillrätta med hur folk blir misshandlade av media. Jag tror dock på sikt att kunderna kommer att säga nej. Vanför ska man till exempel stödja media genom att annonsera där man inte håller sig till sanningen. Eller att man kan sluta köpa tidningar. Nu finns ju dessutom nätet och bloggar och där kan man också peka ut där media far med osanning även om det är lättare inompolitiken då sanningen om ärendena alltid står i protokoll.
 
Påpekas bör att trots fällningen säger man från TV i en av våra dagstidningar att de inte tycker de gjort något fel. Ja det säger väl i och för sig ganska mycket om att de som alltid anser sig veta bäst, vilket självklart inte är fallet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.