Centern på väg att försvinna i Umeå ?

 

Centerpartiet på väg att raderas ut i Umeå, men det finns ingen debatt om orsaken. Centern har länge varit ett av de större borgliga partierna men har bara KD efter sig i Umeå. Vid förra valet så fick man 4677 röster och 2006 hade man 6904. Moderaterna å sin sida ökade från 9117 (06) till 13598 röster senast. Jag själv fick nästan lika många personröster 3800 som centerpartiet.
Under Almedalsveckan var det ledande centerpartister som förespråkade att man skulle gå till val själva nästa val och inte som en del i alliansen. Umeå och Västerbotten har dessutom haft Maud som partiledare och Lars Weinehall har suttit i dess verkställande utskott sedan 2001.
Jag tror att Lars W är en av orsakerna till centerns ras här i Umeå och kanske även på riksnivå. Jag känner Lars väl och han är i och för sig en bra person men jag tror att ha när en av iniativtagarna till att centern blev så varma alliansföreträdare. Maud kallas ju alliansen moder och centerns ras i Umeå började just med att man bildade en allians även här och skrev ihop sig om ett högerprogram.
Vi får väl vänta och se vilken analys man gör här i Umeå eller om den redan är gjord och inte offentligt presenterad. Jag centerns extrema högervridning och inputtad i högeralliansen är orsaken till att centern idag har så få mandat

2 kommentarer

  1. JonasE

    Problemet för Centern (och KD för den delen), är att dom är så upptagan med att säga JA till Moderaterna så folk tycker att man lika gärna kan rösta på Moderaterna direkt!!.
    Allianssamarbeten håller på att äta upp Centern (och KD), frågan är bara om dom inser detta före eller efter dom åker ur riksdagen??.

  2. Max Fredriksson

    Det är ju bara några år sedan som centern plötslig började tala om sig själv som ett liberalt parti och plötslig fanns ju då 3 liberala partier i regering. Man tappade sin gamla ideologi som ett parti från en folkrörelse utan att komma med något nytt utan bara en kopia på andra partier. Så din analys stämmer nog väldigt bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.