Massarbetslösheten kommer i skuldkrisens spår

 

Massarbetslöshet hotar i spåren av skuldkrisen. Det är många länder som har en enorms skuldkris både i Europa men även i USA. Skulderna överstiger 100 % av BNP och det blir svårt att låna och betala igen dessa skulder.
Medicinen har framförallt varit nedskärningar i de offentliga utgifterna men i en del länder höjs även vissa skatter. Dessa nedskärningar gör att offentliganställda sparkas från jobben och får gå till en arbetslöshet utan arbetslöshetsförsäkring. USA har en arbetslöshet idag på över 9 % och i många andra länder ligger den på mycket höga nivåer.
Ju mer nedskärningar ju större arbetslöshet, ju större arbetslöshet ju mindre konsumtion som i sin tur gör att företagen säger upp folk och arbetslösheten ökar ännu mer. Vi hamnar i en mycket ond spiral där många människor får det oerhört svårt ekonomiskt och socialt.
Samtidigt i de länder man sänkt skatterna så har de rika fått det oerhört mycket bättre ställt och lever i ett överflöd på pengar och lyx men de är så få och de hinner inte konsumera upp sina pengar som ger jobb och många gånger flyttar de också pengar och verksamhet till andra länder.
Det har nu bevisats att skattesänkningar inte är rätt melodi för att skapa nya jobb som högerkrafterna runt om i världen tycks tro och man skapar ett tudelat samhälle där massarbetslöshet kommer att råda. Det går inte att klara en skuldbörda bara genom att skära i utgifterna utan skatterna för de som tjänar mest måste höjas.
Samma sak gäller i Sverige att sänkta skatter inte ger nya jobb utan nya jobb ges om vi investerar i framtiden med ny miljövänlig teknik, utbildning och forskning och byggande av miljövänlig infrastruktur. Det som nu räddar Sverige är den sanering av ekonomin som gjordes under socialdemokraternas ledning men regeringen faktiskt har lånat pengar till delar av de skattesänkningar man gjort

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.