Entre Syd blir ett utmärkt handelsområde

 

Entré Syd blir ett alldeles utmärkt handelsområde när fullmäktige tar den nya översiktsplanen i augusti. Svensk Handel har varit emot men det förstår jag inte då detta handelsområde är till för den tid när Umeå ska bli 200 000 invånare 2050. Jag fattar inte att all handel ska rymmas inom de områden vi har idag med en fördubbling av stadens befolkning. Detta område var även tänkt att vara handel  i den förra översiktsplanen men togs bor t då det blev bifall till besvären om vägdragningarna.
Jag tror inte Svensk Handel förstår att en markandvändnig för framtiden  redan nu måste in i översiktsplan. Vart ska då den fördubblande handeln vara. Ska man tro Svensk Handel ska all handel för 200 000 Umeåbor ligga på Ersboda. Jag tycker det är rena rama vansinnet att inte peka ut framtida handelsområden redan nu så inte marken används till annat. Glädjande nog så finns det handel som redan idag vill dit och har anmält sitt intresse.
Det skulle inte förvåna om Ikeas intresse för Umeå just uppstod för att det skulle skapas ett nytt handelsområde. Varför ska de tvingas till Ersboda som redan är fullbelagt men sedan har de möjligheten om de vill även lägga sig på de områdena som är utpekade i översiktsplanen för handel.
Vi måste tänka att Umeå kan fördubblas på 40 år precis som det gjordes sedan jag flyttade hit, långsiktig markanvändning är viktig. Sedan i vilken tid områdena öppnas beror helt enkelt på vilka företag som vill etablera sig i Umeå.
Slutligen så är vi överens alla partier som sitter i planeringsutskottet att Entré Syd är ett bra område för framtida handel och det kanske också har gjort att Ikea är intresserade för förra gången blev det en politisk inflammerad diskussion om Entré Norr där plats var reserverad för IKEA men som Svensk Handel och dess handlare var stora motståndare emot och hela projektet föll. Det som Svens Handel idag säger att det är bäst, tyvärr går det inte att backa in i framtiden, det området blev begravd för all framtid

13 kommentarer

  1. Lars Trogen

    Hej,
    (min första bloggkommentar någonsin). Jag såg på TV-nyheterna i går att det börjar bli problematiskt att så mycken jordbruksmark tas i anspråk av t.ex. svenska kommuner för annat än odling. Jag tycker nog att det är OK, kanske rent utav bra, att få hit Ikea men jag fick intrycket av lokal-TV att det nog kommer att omvandla en stor del av Röbäcksslätten till byggnads- och parkerings-ytor eller…?
    Ha´re!
    Lasse T.

  2. Torbjörn Boström

    Se hur väl det fungerar nere i Birsta city, varför inte kopiera, och hugg ut hela I20 skogen och gör Ersboda till Umeås Birsta.

    Lägg ner platserna Entre syd och där K-rauta nu är. Samla allt på Ersboda, där har vi I20 skogen som området kan växa ut på.

  3. jon

    Helt rätt holmlund! Alla ryms väl inte på samma ställe. Hoppas det blir av med Entre Syd. Det lyfter Umeåregionen. Lycka till! /Jon, Sörmjöle

  4. Knut Appelblad

    Det vore bra om du Lennart och övriga politiker kunde redogöra för vad som är tänkt för KLOCKARBÄCKEN i framtiden. Varför lotsar ni inte företag dit? Ni borde väl ha lite att säga till om. Ett Klockarbäckens handelsområde. Nära Västra länken och så finns det stickspår från järnvägen in i området. De stora åkerierna Schenker och Dsv. Snälla du! Styr fler företag till Klockarbäcken

  5. Lennart Holmlund

    Svar till Knut Appelblad (2011-07-21 14:37)
    Vi har haft detta ute till etableingsföretag och fastighetsägare och tyvärr har det varit svårt att få företag att nappa. Jag hoppas dock att det blir lättare när vägdragningarna är beslutade. skulle tro att det är därför det visas intresse för Entre Syd som jag skriver i bloggen, lätt att nå. Sedan Knut styr företag vart de ska ligga det är en omöjlighet bedömer de inte att läget faller dem i smaken blir det ingen etablering. Vi ska ha planer klara för områden för handel och ska Umeå fördubblas så behövs det fler handelsområden och Entre Syd är ett sånt område. Ikea tittar på vilket område de tycker är lämpligt, men Knut vi ha försökt lotsa till Biltema och flera andra.

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Lars Trogen (2011-07-21 10:41)
    Det är det område som ligger innanför Europavägarna som är avsatt, inget mera. Resten är åkermark och för Röbäcksdalen. Däremot har vi en överproduktion av livsmedel och man kan fundera över hur mycket åkermark som kommer att brukas om nu Eu lägger om jordbrukspolitiken. Ja gtycker det är en kosntig politik att man får stöd för att slå åkrar och allt ligger kvar på åkern och blir samlingsplats för råttor och möss

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Torbjörn Boström (2011-07-21 10:57)
    Då lovar jag dig att skulle man hugga ut I20 skogen som du kallar det så då skulle det blir ett djävla liv för att ta till lite hårda ord, men det är en omöjlighet av flera skäl

  8. Molle

    Varför inte Ersboda? Det är ju mer attraktivt att åka till Ersboda där det även finns Biltema och Jula. Det kan ju jag tycka väger mer än att slänga upp Ikea nere vid entre syd därifrån sedan ingen ids fara till andra affärer. För det är väl handeln vi vill utöka?

  9. joakim N

    Hejsan,

    jag kan hålla med om att entre syd kan vara ett intressant område med tanke på denn ligger söder om umeå läggs E4 som ersboda är norr, jag anser ifall det bli en entre syd, att det måste skapa en bättre infrastruktur som ersboda har jämfört med strömpilen samt klockarbäcken.

  10. Lennart Holmlund

    Svar till joakim N (2011-07-21 16:43)
    Jag håller med dig för trafiken runt och i Ersboda är så nära en trafikinfarkt man kan ha och ärligt talat löser ma ninte det med den nya vägen och att börja röja bort inom det som kallas I20 området tror jag inte folk skulle gilla. Jag vet ju vilket liv det blev om vägdragningen och skolskogen mitt emot norra Haga. Entre Syd blir lätt att nå från alla håll

  11. Lennart Holmlund

    Svar till Molle (2011-07-21 16:00)
    Var har du den tomten som hela Ikea konceptet behöver på *Ersboda. Det finns inga tomter som kommunen har inom hela Ersbodaområdet och som jag skrivit så blir det lättare att nå Ikea om de kommer i Entre Syd. Vi har Ö-viksborna, Kramforsborna som slipper genom stan Lycksleborna och norrmännen får ta västra länken, Ersboda, Mariehem, Ålidhem,Tomtebo får ta nya E4. Tittar man på en karta ser man att söder är ett bra läge. Vi hade tänkt ha det i förra planen men då var det inte klart vart vägarna skulle gå så vi drog ut det.

    Klockarbäcken har varit svårt att få handeln att gilla, men vill Ikea dit så är det helt OK för vår del, men som jag började har vi ingen mark på Ersboda och I20 skogen har sina speciella problem

  12. Lars Trogen

    Hej igen Lennart!
    Men du, jag såg häromdagen att de ytor som ianspråktas av IKEA i Birsta och Haparanda rör sig om ca. tjugo hektar vardera. Lyckades kommunen verkligen inhandla så mycket för lite över fem ”millar” och, i så fall, är ytan du nämner (karta i VK häromdagen) verkligen av den storleksordningen?
    Ha en oliiiiidligt trevlig Helg!
    Lasse T.

  13. lars

    Rensa bort skogen där foi håller till och foi såklart 🙂
    Den ytan kan väll inte vara så liten :)??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.