Slå inte ihop Länstyrelsen med Norrbotten, inte om den ska ligga där, för inget händer där

 

Må högre makter bevara oss från att Länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten slås ihop. Länsstyrelsen i Norrbotten är ett hot mot Sveriges tillväxt. I går kunde man läsa att länsstyrelsen överväger att stoppa Kiruna kommuns detaljplan som gör att gruvnäringen ska kunna utvecklas.
 
De sätter i så fall ett större värde på några enstaka hus som de vill bevara i stället för jobb och framtid. Kiruna är  en stad som vuxit upp sedan mitten av förra århundradet och nästan allt som byggts där är för att det hittades malm där.
 
Malmen är orsaken till att Kiruna finns och fanns inte malmen dog Kiruna ut.
 
Länsrådet, statens näst högste tjänsteman i länet säger att det är en totalförstörelse av kulturmiljön om detaljplanen genomförs och delar av staden flyttas. Upphävs detaljplan stoppas Kirunas utveckling men det bryr sig länsrådet om.
 
Vi har tidigare hört och sett att i Norrbotten tar ett överklagande av ett bygglov 64 veckor, vilket  förhindrar jobb och tillväxt. Regeringen måste inse att det är ett fullständigt vansinne att slå ihop länsstyrelserna i de två nordligaste länen och lägga den till Norrbotten där man inte är effektiv och inte vill ta tillvara de stora resur som finns där.
 
Jag som i min enfald trodde att malmen var ett riksintresse för hela landet, några hus går att flytta eller bygga nytt enligt samma ritningar.
 
Länsstyrelsen i Norrbotten är ett hot mot det kommunala självstyret och mot Kiruna som kommun. Jag lider med mina kommunala kollegor i Kiruna om länsstyrelsen kommer att upphäva planen. Landshövding Eriksson kan väl inte tillåta detta och Västerbotten får inte hamna under en Länsstyrelse i Norrbotten och vi har redan drabbats av de tankar som finns i koncentrationsutredningen. Däremot tycker jag det är positiva trender i vår egen Länsstyrelse
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.