Överfulla vattenmagasin ger högre elpiser

 

Överfulla vattenmagasin kan ge elransonering. Ja så kan det bli i södra Sverige. Orsaken är enkel, det saknas överföringskapacitet på el-nätet att transportera strömmen söderut. Dessutom står sex av tio kärnkraftverk.
 
Det är märkligt att våra kärnkraftverk har så lite drifttid gentemot de finska, vi ligger helt enkelt i botten på drifttid. Nu byggs det massor med vindkraftverk i Norrland men trots detta kan det bli elransonering enligt Svenska kraftnät.
 
Kraftbolagen tjänar stora pengar när kärnkraften står och nu blir det spännande att se hur priset utvecklas i Norrland där det är överskott på el i vinter.
 
Det finns ingen samanhållen energipolitik så länge det finns den här typen av brister i överföringskapaciteten och att produktionskapaciteten på kärnkraften inte nyttjas.
 
Staten äger Vattenfall men har inte gett klara ägardirektiv hur de ska tillverka tillräckligt med el för att klara av industrins behov.
 
Svenska kraftnät har inte heller gjort vad de borde göra och det är att se till att det finns tillräcklig kapacitet att föra över den kraft som produceras i Norrland.
 
Nu vet vi att det finns bra produktionskapacitet i Norrland och den kommer att öka för alla som säger sig förstå vad som händer i klimatpåverkans tider säger att det kommer att regna mer än tidigare och vi vet att vindkraften byggs ut kraftigast i Norrland.
 
Ett gott tips till alla typer av energianvändare är att lokalisera er verksamhet till Umeå för där finns elen och duktig arbetskraft, passar inte Umeå ta någon annan Norrlandskommun
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.