Sjukvården i djup ekonomisk kris. Lanstingen…

Sjukvården i djup ekonomisk kris. Lanstingen och de regioner som har ansvar för sjukvården har enorma ekonomiska problem. 18 av 21 sjukvårdsansvariga landsting har stor brist på pengar i år och hur det ser ut nästa år törs ingen tänka på.

Enbart på Skånes universitetssjukhus ska kostnaderna minska med en halv miljard och 500 personer omräknat i helti ska bort. Stockholm och Kronoberg är de som har en ekonomi på plussidan. Västra Götaland backar 600 miljoner.

Det här är till stora delar av effekterna av den politik som regeringen för där skattesänkningar går före välfärden och inte tror jag Stockholm går plus för att fru Reinfeldt styr utan för att Stockholmarna är gynnade av utjämningssystemet och främst inom kollektivtrafiken. Bara i Umeå ska vi föra över ytterligare 40 miljoner till Stockholmarna för kollektivtrafiken och dess system med kostnadsutjämningen.

Regioner och kommuner tvingas också ta större och större ansvar för infrastrukturen i vad regeringen kallar medfinanserar infrastruktur vilket gör att pengarna inte räcker till.

Regeringen har valt att sänka skatterna så de har inte pengar till landsting och kommuner. Det här är bara början och det kommer att bli värre och landstingentvingas höja skatterna. När landsting och kommuner höjer skatterna slår det hårdast för de som har lägst inkomst ytterligare en del i omfördelningen från de som inget har till de som redan har tillräckligt.

Välfärden naggas dag för dag för folkflertalet medan de som har god ekonomi har råd att köpa sig försäkringar och den svenska välfärdsmodellen går i graven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.