Fler och fler väntas bli arbetslös i vår….

Fler och fler väntas bli arbetslös i vår. Svensk ekonomi har tvärnitat och då brukar arbetslösheten öka. Ekonomerna kräver snabba räntesänkningar av Riksbanken.

BNP sjönk med över en procent sista kvartalet och det hade man inte räknat med. När ekonomin går ner och arbetslösheten ökar så minskar skatteintäkterna och det finns en stor risk för uppsägningar i kommunerna. Det kan staten förhindra genom ökade statsbidrag .

Att räntesänkningar av Riksbanken skulle ge bättre fart på ekonomin är knappast troligt. Bara för några veckor sedan hörde vi ekonomer säga att reporäntan och bankernas ränta inte har så mycket med varandra att göra.

Bankerna sänkte inte räntorna och bankerna förklarade och många var kritiska. Men då sänktes inte räntorna.

Det är aktiva politiska åtgärder som måste till om inte arbetslösheten kommer att öka. Invensteringsstöd för bostäder som ROT kan vara en åtgärd. Andra är stimulanser för bostadsbyggande som studentbostäder men även små bostäder för äldre.

Det finns stora investeringsbehov i järnvägsnätet både att få det befintliga systemet att fungera och stora framtidsprojekt som Norrbottniabanan som skulle bidra till ett långsiktigt hållbart samhällsbygge.

Tyvärr saknar den nuvarande regeringen en jobbpolitik och självklart ökar då arbetslösheten. Det är viktigare åtgärder än att Riksbanken sänker räntorna tror jag för att räntesänkningar har inte gett några nya jobb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.