Hur ser VA statusen ut i Sveriges kommuner ?

Hur ser VA statusen ut i Sveriges kommuner. Jag är ganska säker på att många kommuner har stora och svåra problem framför sig. Orsaken är att det inte investerat och underhållit sitt vatten och avloppsnät.

I Umeå vet jag att vi ligger bra till eller egentligen mycket bra till när det gäller statusen i vårt nät. Vi sitter inte i den sitsen att vi har avskrivningstider som kanske är på flera hundra år som många eller de flesta kommunerna i landet har.

Vi klarar detta på säg 75 år om de kommande politikerna i Umeva törs höja taxorna som det behöver göras. Jag vet att många av de små kommunerna bara i vårt län sitter både på en riktig bomb kostnadsmässigt.

Det är dessutom färre och färre som ska betala den utrustning och de anläggningar som finns. Jag är också övertygad om att de får svårt att rekrytera de kompetenser som behövs.

Det innebär att det kommer att komma stora kostnadsökningar för många kommuner som i sin tur leder till mycket högre taxor. Det är taxor som måste tas ut för pengar finns inte på annan plats.

Det gäller inte enbart att investera i nya nät det gäller också att kommunerna kan få tag i folk som kan drifta både avlopps och vattenanläggningar och sköta dem på ett riktigt sätt. Jag skulle inte vilja sitta som ansvarig i många kommuner där man inte skött vatten och avloppsanläggningara eller kanske inte ansett att man haft råd. Då kommer också smällen förr eller senare.

Jag tror inte de små kommunerna ensamma har resurser att klara av detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.