Rökförbudet gav mer än restaurangmomsen för näringen

Rökförbudet gav mer än restaurangmomsen. Den 1 juni 2005 infördes rökförbud på Svenska restauranger av den då sittande Socialdemokratiska regeringen

Det var ett djädra liv på näringen och inte minst Mats Hult tidigare S finansborgarråd i Stockholm som VD för branschen ledde motståndet mot rökförbudet. De erkände redan efter ett år att rökförbudet blev en mycket stor succé och folk strömmade till restaurangerna.

Jag vet själv hur ovanligt det kändes när man till exempel kom in på Lottas krog och det luktade mat i stället för inpyrd rök. Jag känner själv många som inte gick ut och käkade just på grund av rökningen men som sedan rökförbudet gärna gick ut och tog en bit mat

Det var en lyckad reform trots att den dömdes ut totalt av näringen. Det skulle bli dess undergång. Men samtidig var det bra att näringen erkände sitt misstag.

Det politiska motståndet kom framför allt från moderaterna som lika självklart ställde sig på företagens sida.

Jag bara minns hur dumt Anders Ågren tyckte rökförbudet var. Däremot har jag aldrig någonsin hört att moderaterna erkänt att de hade totalt fel och ibland hörs det nästan som det var de som drev igenom förslaget. Att moderaterna genom åren varit emot många reformer är inte heller någon nyhet.

Nu vill branschen införa ungdomslöner och det är en minst lika stor felkalkyl som rökförbudet. Branschen behöver välutbildad arbetskraft ung som gammal, där man inte diskrimineras lönemässigt bara för att man är ung.

Jag är helt säker på att rökförbudet som näringen var helt emot var till större nytta än sänkningen av momsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.