Även EU tycker att matsvinnet är stort….

Även EU tycker att matsvinnet är stort. För en tid sedan röstade EU parlamentet om en resolution om att matsvinnet ska halveras fram till 2025.

Det är bra att man gör något men det är för lång tid med detta resursslöseri för det är det som det

Målet ska nås bl.a. genom kampanjer, matutbildningar, bättre förpackningar och en ny typ av bäst före-märkning på livsmedel. Inte minst bäst före märkningen tror jag är en riktigt stor bov.

674.000 ton slängs från de svenska hushållen varje år.

Nu sorteras matavfallet och det görs biogas av det som en del tycker ska vara lösningen som ersättning för fossila bränslen men det måste vara det största resursslöseriet att först odla och tillverka livsmedel för att senare förgasa det.

2 kommentarer

  1. Nils Granberg

    Visst är det slöseri! Men dock bra att det görs något med det som kastas. Fråga till Lennart: När ska vi börja sortera från restaurangerna? Större delen av det som går till förbränning är matavfall.

    Mvh Nisse

  2. Peter

    Börja med att se över reglerna för märkning av mat som till ex kött brukar ju klara sig bra även en vecka efter att det gått ut i datum & inte är det fel på smaken.
    Mycket slängs i onödan & långa transporter gör inte saken bättre.
    Till ex måste mjölk som säljs av arla eller skånemejerier fraktas tillbaka där dom tillverkas för att förstöras där vilket också är svinn.
    Svinnet ifrån hushållen är minimalt om man jämför med stora kök reasturanger samt skolor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.