Regeringen för över kostnader på kommunerna….

Regeringen för över kostnader på kommunerna. Regeringen skyfflar över ansvar och kostnader hela tiden på kommunerna. Det rör sig om stort som smått.

Det som är mest uppenbart är infrastrukturkostnader. I Umeå finns tydliga exempel på detta och mest påtalande är vägarna och den medfinansiering vi tvingats till när det gäller Europavägarna.

Det är 250 miljoner som det handlar plus Kolbäcksbron. Det är järnväg och vägar ut till hamnen i Holmsund och det är investeringar i ankomsthallen på Umeå flygplats där även region ska vara med. För att klara luftkvaliten i centrum har vi mer eller mindre känt oss tvingade att gå in med pengar.

Vi har fått ta ansvar för godsterminalen och man har infört massor med andra lagar och regler. Vi har fått stå kostnader för att bygga resecentra vid sjukhuset och i Hörnefors. Resecentra för järnvägen stod tidigare staten för via Järnhusen.

Den totala summan som Umeå kommun fått ta rör sig om en halv miljard kronor när det gäller infrastrukturen

Det här slipper de små kommunerna vara med och betala för. Det innebär att man måste se över detta i kostnadsutjämningen.

Staten har inte heller följt den så kallade finanseringsprincipen som säger att staten ska föra över pengar till kommunerna då man fattar beslut som innebär att kostnader flyttas från stat till kommun.

Listan kan göras mycket längre men det får bli en annan gång. Staten har använt pengarna till att sänka skatterna och mest för de som har för de som tjänar bäst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.