Skyll inte på bankerna om räntemarginaler….

Skyll inte på bankerna om räntemarginaler. Det är ett märkligt agerande av Moderater. Flera av regeringens moderater har kritiserat bankerna för de höga räntemarginalerna och bland annat rekommenderat att byta bank

Samtidigt säger de till bankerna att de ska öka sin egen kapitalbas från 3% upp emot 15%. Detta för att de ska tåla mer vid kris. Det är självklart att de pengarna måste tas någonstans ur vinsten och vinsten det kommer främst ur marginalerna.

Det är inte ett ärligt agerande från regeringens sida då de far ut med dessa dubbla budskap. De tror väl inte att folk är dumma.

6 kommentarer

  1. Leif

    Enligt Führer Reinfeldt är Svenskarna dumma i huvudet enligt sin bok, det sovande folket. Så visst tror dom det.

  2. Peter

    Borde man inte kunna spara mer pengar genom att sänka bankdirektörernas löner & dra ner på deras förmåner då skulle dom inte behöva ha så höga marginaler!

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Leif (2012-07-10 14:40)
    Visst funderar man över hur dumma de tror vi är. Han har ju vunnit två val i alla fall trots att det är samma gamla höger som alltid

  4. Peter

    Ja det verkar så men hur är det då med räntorna då lån & sånt är ju något som bankerna alltid tjänar på då kommer vi in mer på deras så kallade marginaler.

    Bankerna själva lånar själva pengar ifrån vanliga sparare till mycket låg ränta medans dom själv sedan lånar ut till mycket högre ränta & som dom tjänar mycket på.

    Men riksbanken som ägs utav staten bestämmer ju hur mycket inflation som det blir varje år dvs för vanligt folk så minskar pengarna i värde då den lilla löneökning som till ex Kalle Svensson fått på 2% äts upp.
    Vart tar pengarna som försvinner vid en ökad inflation vägen?

    Sedan så ska man ju också ha klart för sig att bankerna verkar inte fungera precis som vanliga företag utan dom verkar ha lite andra spelregler!
    Men man kan även titta på dessa nödlån & räddningspaket som Sverige betalar ut till andra länder för att rädda bankerna det kan leda till större svårigheter för Svensson att få låna pengar eller högre räntor på bolånet.
    Blir det dåliga tider så är det nästan aldrig som bankerna själva behöver stå för fiolerna se bara på 90tals krisen!

  5. Maxim Gorkij

    Visst är det rätt som Lennart säger, det räcker inte med sänkta löner…

    Men! Som moralisk kompassnål vore det en sak att genomföra.
    Banknomenklauturan har helt tappat greppet om de grundläggande moraliska principerna.
    Och med tanke på de ”enorma summorna” så vore möjligtvis en moralisk färdriktningsjustering det steg på vägen som behövs när det grundkapitalistiska systemet skall renoveras. Och en renovering behövs…

    Maxim

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.