Bärplockare kommer men vart är bären. Utländska…

Bärplockare kommer men vart är bären. Utländska bärplockare och regler för hur man kommer hit och under vilka förutsättningar de arbetar är en lång historia. Förra året gick det bra för dem och då kommer det dubbelt så många i år.

Hur blir det i år med detta återstår att se men jag befarar många svarta rubriker om asiatiska familjer, kanske främst Thailändare som kommer hit fattiga och blir fattigare när de kommer hem. De har lånat pengar för resan med förhoppningar om gott om bär.

Enligt SLU ser det i alla fall mörkt ut med tillgången på blåbär. Jag tippar att bären är sena i år som allt annat är sent. Hjortronen är långt i från på gång och troligen begränsad tillgång.

Lingon får vi väl vänta på tills snön kommer. Känslan är att det kommer hit för många bärplockare i förhållande till tillgången på bär. Fattiga Thailändare får lida för priset höjs inte lika mycket som tillgången på bär minskar.

Sist men inte minst måste man fråga sig varför inte fler svenskar tar reda på vad naturen bjuder på och tjänar en hacka på detta. Lika långa dagar som Thailändarna gör och lika flitiga som de hår det att tjäna ihop en bra slant.

Tänk om regeringen bara använt en liten del av vad resturangmomsen kostar till att få folk i jobb med bärplockning då har i alla fall arbetslösheten gått att få ner i två månader. Vi tar ju dessutom in folk från andra länder för att plantera skog och även där måste det gå att finna lösningar för att få ut arbetslösa svenskar.

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Denna regering vill se till att ha en arbetskraftreserv som inte kostar nånting. Högerns ideologi att dom ska stå med mössan i han för att förhoppningsvis få jobb nån timme här och där.

  2. Ej Svensk Feminist i Thailand

    Bra Lennart. Du vet vad du talar om. Trist är bara att Arjo och grabbarna utnyttjar kommunalavtalen med minimilön som mall. Det gör ju att alla Thai tjänar minst 16 000 i månaden, garanterat. Det vet Arjos vänner i Västerbotten med.Arjo lever gott med sina 8 mille oskattade i Thailand. I isaan, det fattigaste området. Här tjänar de 62 kr per 10 timmar på risfälten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.