SAS och facken överens om avtal. Vad är skillnaden mot andra bolag ?

SAS och facken överens om avtal. Vi har följt den kris som SAS varit och de förhandlingar man haft med de fackliga organisationerna. Nu har man alla avtal i hamn som innebär systembyte på pensionssystemet där man går från förmånsbestämda pensioner till premiepension. Inom den kommunala sektorn förändrades det 1997 då systemet inte höll ihop med det nya pensionssystemet.

En del förändringar sker inom arbetstider, löner höjs inte och löner sänks. Det är svårt att få en rättvisande bild i media om SAS avtalen i och med detta hamnar på nivåer liknande sina konkurrenter och om det är av den orsaken som facken gått med på förändringarna. Det ser ut för mig som om man inte har haft branchavtal som på andra områden.

Är det av den orsaken man legat för högt i kostnadsläge och det finns troligen även ytterligare orsaker. Företag kan visst betala högre löner och ha andra förmåner men då måste man vara effektivare på andra områden om man ska klara konkurrensen. Den andra frågan som inte berörts är priser och kundbonusar men det är klart att där kan man inte vara sämre än andra. Däremot får man ju som kund betala för en service om den är bättre än hos andra. Det har varit svårt att få en klar och tydlig bild över hur och vilka motiv som legat bakom de uppgörelser som träffats

En kommentar

  1. Tipsaren

    Såg att VK i en artikel kallar folk störda? Känns som ett märkligt uttryck va;) Dom gillar ju att hänga dig så;)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.