Det går bäst för företagen i Västerbotten….

Det går bra för företagen i Västerbotten. Inte så konstigt egentligen om jag ska vara ärlig. I Västerbotten styrs alla kommuner utom tre av Socialdemokrater. Självklart har det betydelse för vi har jobben som den viktigaste politiska åtgärden. Det har kunnat gå ännu bättre om staten sett till att det funnits bristyrkesutbildningar. Företagarna har redovisat att de inte får tag i folk i vissa brancher.

Vi har i Umeå gjort saker som åligger staten där ungdomsjobben är ett exempel. Vi tycker det är fel att unga ska gå utan jobb länge. Arbetsmarknadspolitiken är statens ansvar men någon sådan finns inte. Vi har inkubatorer som Bic faktory som också borde vara ett statligt ansvar men den typen av organisation får inga statliga stöd.

Vi har i Umeå en slogan för Socialdemokraterna som lyder För oss går välfärd före skattesänkningar. Jobb är välfärd och även offentlig sektor som satsar ger jobb åt det privata näringslivet och dess små företagare. Vi har också en slogan i kommunen som heter Vi vinner i Umeå och det är så att det gör både Umeåborna och de företag som verkar här.

Företagarnas redovisning visar att det går bäst för företagarna i Västerbotten i hela landet trots ett ganska högt skatteläge. Det gör skillnad vilka som styr i en kommun och det är klart att Umeå är motorn för hur det går i länet och nu har vi styrt sedan 1994 och vi vill fortsätta utvecklingen och att det ska gå bra för våra företag

Vårt utvecklingsanslag i kommunen har och har haft stor betydelse för utvecklingen. Vi har en ideologi att jobb skapar välfärd och det fortsätter vi med. Lita på oss.

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

 1. Sofia

  Var det inte så att Bjurholm hade Norrlands bästa företagsklimat nyligen? Och Umeå rasade på samma lista. Bjurholm är sist jag kollade moderatstyrt.

 2. Lennart Holmlund

  Svar till Sofia (2012-11-28 11:53)
  Det är vad Svenskt näringsliv säger. Det jag hänvisar till är organisationen företagarna. De har siffror och fakta Svenskt Näringsliv har attityder. Jag tror mer på Siffror. Om det är så bra i Bjurholm varför flyttar inte företag dit. Kom ihåg att det finns inte många företag i Bjurholm

 3. Johan

  Du skriver att du tror mer på siffror, men ändå redovisar du inga. Skulle vara väldigt intressant att se de du bygger din artikel på, detta eftersom statistiken jag finner och räknat på, motsäger allt du skrivit ovan. Sanningen är att Umeås företagare är missnöjda med företagsklimatet, samt att det saknas lokalt kapital för nysatsningar.

  En ytterligare sak som du berör och som är kopplat till företagsklimatet, nämligen ungdomsarbetslösheten.Det största långsiktiga problemet för Umeå, men som även Svergie står inför. Är inte problemet med att allt färre går ut gymnasiet utan godkända betyg, eller att det saknas yrkesutbildningar. Nej det största problemet är att hög utbilade akademiker dels har svårt att få jobb, men också startar företag ur ett internationellt perspektiv i en ”mycket” låg utsträckning.Om Umeå skall växa framöver krävs en långsiktig strategi för att få akademiker utbildade i staden att stanna kvar samt ett växande inland. För låt oss erkänna. När inlandet försvinner, när Stockholm dränerat färdigt den norra delen av kompetenta personer, vad finns då kvar?

  mvh// Johan

 4. Lennart Holmlund

  Svar till Johan (2012-11-29 23:50)
  Det jag hänvisar till är de reportage som var från företagarnas egen pressträff. Jag tror inte de ljuger och de är inte heller en kampanjorganisation på samma sätt som Svenskt Näringsliv

 5. Johan

  Jag säger inte att företagarna ljuger. Men det du bör ha koll på är att mätskalorna företagarna använt sig av är på ordninal och nominal nivå, dvs de har mätt företagens subjektiva uppfattning om konjukturen och framtiden. Deras undersökning tar därmed inte hänsyn till produktions eller volymutvecklingen inom företagen i västerbotten. Den tar heller inte hänsyn till mängden investeringar som faktiskt görs eller inte görs. Just därför ger svenskt näringslivs undersökningar en mer korrekt bild då de kompleterar med data från bokföringen.

  Visst kan man kritisera svenskt näringsliv för mycket, men deras undersökningar ger en mer rättvisande bild av företagsklimatet i västerbotten. En mer rättvisande rubriksättning är därför med bakgrund av ovanstående, ”företagen i västerbotten mer positiv för framtiden än riksgenomsnittet”.

 6. Lennart Holmlund

  Svar till Johan (2012-11-29 23:50)
  Den redovisning som företagarna gjorde är gjort på samma sätt och jag ifrågasätter inte om de själva tycker det går bäst i Västerbotten och att det beror till stor del på Umeå

  Du har en mycket märklig syn som vet bättre än företagarna själva och bu handlar det inte om attityder utan om verklighet

 7. Johan

  Märklig syn?? Jag konstaterar vad som skrivs i deras egen rapport om dess begränsningar med hänvisning till mätskalorna som använts i undersökningen.Och undersökningen är inte gjord på samma sätt eftersom de inte har kombinerat undersökningen med data från företagens bokföring. Detta skriver dem själva i rapporten.

  Och det går inte att få fram en fullvärdig bild med de mätskalorna de använt i undersökningen, vilket är grundläggande (statistisk kunskap). Men företagen är onekligen positiva inför framtiden, och det om något är såklart ett bra resultat för Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.